De Volkskrant, 03-01-2005, reportage van Peter de Greef

Een don juan met gestoorde tics

Ze leren elkaar kennen in de kroeg. Simone is somber, Romello gaat haar `helpen'. Maar hij mishandelt haar. En Romello zegt dat hij alleen voor haar heeft gezorgd.

O. J. Simpson. Wie anders? Kijk naar dat ronde gezicht, de trouwe hondenogen onder die zware wenkbrauwen. Dat opgepompte lichaam met die kolossale borstkas en schouders. Die innemende glimlach bij die zachte, haast zwoele stem. Geen wonder dat vrouwen makkelijk voor hem vallen. Alleen s-s-stottert deze O.J. Simpson. En hij staat niet terecht voor moord op zijn ex-vrouw maar voor verkrachting en mishandeling van zijn vriendin. Romello is de man in de verdachtenbank. Hij is 35 en buitengewoon zeker van zichzelf. Daar heeft hij absoluut geen reden voor, want in december 1998 veroordeelde het gerechtshof in Den Haag hem al eens tot 9 maanden gevangenisstraf wegens bedreiging en mishandeling van twee van zijn vriendinnen.
    Twee maanden later kreeg hij 15 maanden cel voor verkrachting van zijn ex. En in 2003 zat hij 12 maanden vast wegens mishandeling en bedreiging van opnieuw twee vrouwen. Nu zit hij al negen maanden in voorarrest omdat hij Simone zou hebben verkracht en mishandeld.
    Romello leert Simone op 14 augustus 2003 kennen in de kroeg waar hij werkt. Simone, een jonge, alleenstaande moeder, is somber. Ze heeft kanker. Haar borsten moeten worden geamputeerd. Romello spreekt af dat hij haar geregeld gaat bellen om haar wat op te vrolijken. Nog geen paar uur later belt hij voor de eerste keer. Hij komt bij haar langs, zegt hij. En hij blijft slapen, om eigenlijk niet meer weg te gaan.
    Op 25 augustus wordt Simone opgenomen in de Daniël den Hoed-kliniek. Romello belt haar voortdurend. Hij bepaalt wie bij haar op bezoek komt. Vier dagen later haalt hij haar op. Thuisgekomen wil hij meteen seks.
    Simone weigert. Ze heeft veel pijn van de borstamputaties. Onder haar huid zitten slangetjes gehecht die wondvocht en bloed afvoeren. Alles is gevoelig. Romello ziet toch wel dat ze geen seks met hem kan hebben. Ze is moe, alles doet pijn. Niet zeuren, zegt Romello. `Omwille van de lieve vrede' laat Simone Romello zijn gang gaan, verklaart ze later bij de politie. Het is het begin van een periode van drie maanden waarin Simone `vrij geregeld seks heeft op niet vrijwillige basis'.
    De buitenwereld is verrast over het intense contact van Simone met de wildvreemde vent. Romello is een charmeur. Maar eentje met vreemde tics, zo valt een vriendin van Simone op. Hij eist totale controle over haar hele leven. De buren horen af en toe gegil, maar grijpen niet in. Meerdere keren rent Simone overstuur bij een buurvrouw binnen. Altijd gevolgd door Romello.
    Op 19 december doet Simone aangifte. Het beeld dat opduikt is dramatisch. Romello slaat haar, knijpt haar keel dicht, luistert telefoongesprekken af door de intercom, controleert met een nummermelder met wie ze spreekt, verbiedt haar het huis te verlaten en bedreigd haar: `Ik maak je kapot', `Ik maak iedereen af die mij in de weg staat' en `Ik ga je borsten eruit snijden'. Hij drukt sigaretten uit in haar gezicht, beukt haar hoofd zo hard tegen het raam aan
dat die barst en sleurt haar van de trap af.
    Romello schudt het hoofd. Hoe kan het toch dat vrouwen hem voortdurend moeten hebben. Hij heeft niks gedaan. Nergens hoort hij iets over de depressie waarin Simone na de operatie belandde. Ze voelde zich geen vrouw meer, ze sloeg haar dochtertje. Hij hielp haar, deed het huishouden, zorgde voor haar. Hij heeft haar nooit gedwongen tot seks.
    'Ik twijfel erg aan mezelf', zegt Simone. `Ik vraag mij af wat ik Romello heb aangedaan dat hij mij zo heeft behandeld.'
(Volgende week: de officier van justitie wil het onmogelijke, tbs)
De namen van verdachte en slachtoffer zijn om privacyreden gefingeerd.


Naar Misdadige natuur, bronnen , Misdadige natuur , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 
[an error occurred while processing this directive]