De Volkskrant, 07-02-2005, rechtbankverslag door Peter de Greef (de naam van de verdachte is om privacyreden gefingeerd)

De vluchtgevaarlijke tbs'er (1)

Goof kan niet omgaan met afwijzing. Dan verliest hij controle, wordt agressief. Zijn vriendin weet dat maar al te goed. Goof kreeg tbs, maar hij stribbelt flink tegen.

Vluchtgevaarlijke tbs'er in zaal 2, meldt het Openbaar Ministerie. Extra aandacht staat op de zittingslijst van de gerechtsbodes. Spanning bij de drie rechters van de meervoudige strafkamer.
    Rechter Russel: 'Hoe gaat het met hem?'
    Parketwachter 1: 'Hij is nou weer rustig, maar in de bus hierheen niet.'
    Parketwachter 2: 'Als hij een van de behandelaars van de Van Mesdagkliniek ziet, gaat hij door het lint.'
    De rechter: 'Die zijn er wel! Ze wachten in een apart zaaltje beneden.'
    Parketwachter 2: 'Moeten die in de zaal aanwezig zijn?'
    De rechter: 'Ze zijn opgeroepen als getuigedeskundigen. Wat we kunnen doen, is dat we maar één behandelaar van de Van Mesdagkliniek naar boven laten komen.'
    Parketwachter 1: 'Laten we Dikke Willem in elk geval tussen de verdachte en de officier van justitie zetten.'
    De officier van justitie: 'Dat lijkt mij een goed idee.'
    De rechter: 'Mij ook.'
    Dikke Willem is Dikke Willem: schoenmaat 49, ringmaat 25, ruim twee meter lang en een torso dat perfect past bij die extreme maten. Groter en breder heeft de parketpolitie ze niet, vriendelijker trouwens ook niet. Wanneer Dikke Willem in de rechtszaal zit, voelt iedereen zich veilig.
    De rechter: 'Ik zit er niet echt op te wachten, maar laat hem maar boven komen.'
    De deur naar het cellenblok onder de rechtszaal zwiept open. De vijf parketwachters (vier meer dan gebruikelijk) in de rechtszaal staan
op. Voetstappen klinken op de trap. De parketwachter bij de deur zegt 'wel rustig blijven'. En daar isie: het monster van de Van Mesdagkliniek, het bulderbeest uit het bajesbusje, de schrik van vandaag...
    'Hallooo!' Een klein mannetje met vrolijke ogen en een flinke bos rastahaar komt lachend binnen. Zijn blauwe Versace Classic-shirt past perfect bij z'n lichtblauwe Puma-sportschoenen.
Hij geeft zijn advocaat een hand, zwaait naar zijn broertje op de publieke tribune en ploft neer in het verdachtenbankje.
    'Zo.'
    Iedereen weet dat deze vriendelijke stemming plots kan omslaan in agressief gedrag. Een spanning is voelbaar in de rechtszaal.
    De rechter: 'Ik hoor van de parketpolitie dat u kwaad bent. Dat u de psychologen van de Van Mesdagkliniek wat gaat aandoen als u ze ziet. U zult ze zien, omdat ik ze heb gevraagd te komen. Denkt u dat u zich desondanks kunt gedragen?'
    Goof (29) ontbloot de tanden, een haast treiterig lachje verschijnt rond de mond. Hij zakt wat verder onderuit op zijn stoel. 'Het is geen kwestie van niet kunnen gedragen, want ik kan mij wel gedragen. Voor mij hoeven ze er gewoon niet bij te zijn. Maar ik ga ze niks aandoen.'
    Goof heeft drie jaar cel gekregen en tbs met (dwang)verpleging voor verkrachting, zware mishandeling en ontvoering van zijn vriendin. Psychisch spoort hij niet.
    Psychiaters en psychologen hebben daar chique woorden voor, maar het komt erop neer dat Goof niet kan omgaan met afwijzing en krenking. Hij heeft dan geen controle meer over zichzelf. Hij wordt agressief en kan naar vrouwen toe uiterst seksueel gewelddadig zijn. Zonder behandeling is hij een gevaar voor de samenleving, vinden de rechters. Vandaar die tbs.
    Probleem bij Goof is dat hij zichzelf normaal vindt. Dus in de afgelopen twee jaar heeft hij in de Groningse Van Mesdagkliniek niks anders gedaan dan zijn tbs-behandeling traineren.
    Dat de rechters vanmiddag besluiten de dwangverpleging te verlengen met nog eens twee jaar, leidt geen twijfel. Zolang behandeling niet lukt, blijft Goof vastzitten. Dat kan de rest van zijn leven duren. Maar Goof schijnt dat niet te begrijpen.
(Volgende week: de neuropsycholoog spreekt)


Naar Misdadige natuur, bronnen , Misdadige natuur , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]