De Volkskrant, 12-12-2015. .2010

Monogamie, zout op Ceres' huid en reageerbuishonden

Zout op Ceres' huid


Wéér geen geheimzinnige ruimtebasis van buitenaardse makelij. De twee mysterieuze witte plekken die dit voorjaar werden ontdekt op de dwergplaneet Ceres, bestaan gewoon uit zout, aangelengd met ijs en gruis. Dat vermoedde de NASA al, maar deze week werd het bevestigd in een analyse in Nature. Ceres is de grootste planetoïde van het zonnestelsel: zo groot dat hij ongeveer Frankrijk zou bedekken als je hem op de aarde legt. Toen de Amerikaanse ruimtesonde Dawn hem in maart als eerste bereikte, viel direct op dat de rotsklomp een krater heeft met daarin twee weerspiegelende witte vlekken. De zoutplakken verdampen soms wat zodat er tijdelijk een nevel boven hangt, blijkt ook uit de metingen van Dawn.


Eerste reageerbuishonden ter wereld

Amerikaanse artsen zijn er voor het eerst in geslaagd om succesvol ivf toe te passen bij honden. Ze plaatsten bij een draagmoederhond negentien embryo's, ontstaan uit sperma en eicellen van verschillende honden(rassen), waarna zeven gezonde pups ter wereld kwamen. Volgens de artsen, die hun bevindingen deze week beschrijven in PLoS One, heeft het ivf-succes grote betekenis: bedreigde hondenrassen kunnen behouden blijven, en dankzij gentechnologie kunnen erfelijke hondenziektes worden uitgebannen. Ivf-pogingen bij honden waren eerder niet succesvol omdat het onderzoekers niet lukte om eicellen te verkrijgen die rijp genoeg waren voor bevruchting.


Niet altijd monogaam

De prairiewoelmuis, een knaagdiertje dat leeft in de VS en Canada, staat bekend om zijn monogamie. Mannetjes en vrouwtjes vormen paartjes en verzorgen samen de kinderen. Maar dit beeld van trouw en toewijding klopt niet helemaal. Sommige mannetjes leggen het aan met meerdere vrouwtjes. Bij het vergelijken van monogame muizen met vreemdgangers ontdekten Amerikaanse onderzoekers genetische verschillen in de hersenen. Opvallend is dat beide karaktertrekken naast elkaar bestaan. Natuurlijke selectie heeft er niet toe geleid dat een van beide typen is verdwenen. De evolutie heeft bij de prairiewoelmuis ruimte gelaten voor zowel monogame als polygame relaties. De studie verscheen in Science.IRP:  


Naar Beslissingen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]