DePers.nl, 10-09-2009, door Marcel Hulspas .2009

Hersenscans

Schizofrenie zichtbaar gemaakt

Amerikaanse onderzoekers hebben een hersengebiedje ontdekt dat hyperactief is bij mensen die grote kans lopen schizofreen te worden.
    Schizofrenie is waarschijnlijk de meest verwoestende psychiatrische ziekte die er bestaat. Tegelijkertijd is schizofrenie buitengewoon moeilijk te diagnosticeren. Breinscans kunnen hier wellicht binnenkort helderheid over verschaffen. Een team neurologen van de Columbia Universiteit heeft een onderdeeltje in het brein ontdekt dat schizofrenie verraadt.
    De onderzoekers scanden de hersenen van 18 patiŽnten en 18 gezonde mensen, en ontdekten zo drie gebiedjes in het brein, twee in de frontale cortex en een in het leer- en geheugencentrum, de hippocampus, die bij schizofrenen extra actief zijn.

Stemmen horen
Ze merkten daarbij op dat hyperactiviteit in dat laatste gebiedje correleerde met de zwaarte van de psychotische aanvallen. Daarna bekeken ze de hersenen van 18 mensen die last hebben van Ďprodromale symptomení: verschijnselen als stemmen horen en aanvallen van extreme achterdocht, die in veel gevallen voorlopers zijn van schizofrenie. Deze patiŽnten werden twee jaar gevolgd; zeven van hen ontwikkelden full blown schizofrenie.
    Bij het vergelijken van de scans bleek dat hyperactiviteit in dat kleine gebiedje in de hippocampus de beste voorspeller was van het ontstaan van schizofrenie. Door die activiteit te meten bij mensen met prodromale symptomen kan in zeven van de tien gevallen correct voorspeld worden dat er schizofrenie zal optreden. Dat is niet alleen wetenschappelijk van belang; het biedt nieuwe perspectieven voor vroegtijdige medicatie.


Naar Beslissingen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]