De Volkskrant, 30-04-2013, van verslaggever Mark Mieras .2010

Wie zijn hand tot vuist balt, zal meer onthouden

90 seconden de rechterhand tot een vuist ballen verhoogt de opslagcapaciteit van het geheugen. De linkerhand samenknijpen helpt de hersenen om de informatie weer terug te halen. Tot die opmerkelijke conclusie komen onderzoekers van drie onderzoeksinstituten in Massachusetts en New Jersey. .

In de jongste editie van het vakblad PLoS ONE speculeren de onderzoekers al over mogelijke praktische toepassing van hun vondst. Wellicht kunnen scholieren er hun voordeel mee doen bij het leren van woordjes, plaatsnamen en jaartallen: rechts knijpen voorafgaand aan het leren en links knijpen voor de overhoring. Zo ver is het echter nog lang niet.

Ruth Propper van de Montclair State University in New Jersey en collega's lieten 51 rechtshandige proefpersonen een lijst woorden onthouden en later reproduceren. Hun werd gevraagd om daarbij twee keer met de rechter- of linkerhand anderhalve minuut stevig in een rubberballetje te knijpen, voorafgaand aan het leren en het reproduceren. Wie met de rechterhand kneep en daarna met de linker scoorde bij de geheugentest gemiddeld maar liefst twee keer zo hoog als wie het andersom deed.

Eerdere experimenten lieten al zien dat we bij het samenballen van de handen kruislings onze frontaalkwabben activeren. Bovenin de frontaalkwab zit de motorische schors. De linker motorische schors bestuurt de rechterhand, en andersom. De linker frontaalkwab is betrokken bij het coderen en opslaan van herinneringen, de rechter frontaalkwab is belangrijk om informatie weer te herinneren.
 


IRP:  


Naar Beslissingen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]