De Volkskrant, 02-05-2013, van verslaggever Marc Seijlhouwer .2010

Knobbel voorspelt wiskundetalent

Tussentitel: IQ en geheugen zeggen niet veel over vaardigheid in wiskunde

De wiskundeknobbel bestaat echt: kinderen met een grotere hippocampus steken meer op van wiskundebijles. Dat hebben wetenschappers van de Stanford University ontdekt door te kijken naar hersenscans van 8- en 9-jarigen. Ze publiceerden hun bevindingen deze week in PNAS. .

Aan het onderzoek werkten 24 kinderen mee. Ze werden in een MRI-scanner gelegd. Vervolgens kregen ze acht weken lang intensief wiskundebijles. Na de bijles bekeken de wetenschappers wat de kinderen hadden geleerd. Ze zagen iets opvallends: de kinderen die het meest hadden geleerd van de bijles, hadden op de hersenscans een grotere hippocampus. Volgens de onderzoekers betekent dit dat de hippocampusgrootte als voorspeller van wiskundige leervaardigheid gebruikt kan worden.

Dit soort maatstaven zouden docenten kunnen gebruiken om te beoordelen wat kinderen kunnen en op welk niveau ze les moeten krijgen. Opvallend is dat voor de hand liggende zaken, zoals IQ en geheugen, geen goede voorspellers zijn van wiskundevaardigheid. Intelligentere kinderen namen bij dit onderzoek niet meer wiskunde in zich op tijdens de bijles.

De hippocampus is een klein, zeepaardvormig stukje dat diep in de hersenen ligt. Het speelt een rol bij het omzetten van kortetermijngedachten naar langetermijnherinneringen. Daarnaast is het hersenstukje belangrijk voor het ruimtelijk inzicht. De onderzoekers bieden geen verklaring voor het verband tussen de hippocampusomvang en wiskundige leervaardigheid.

Naast de grootte van de hippocampus was ook het aantal verbindingen naar andere hersengebieden vanuit de hippocampus een indicatie van de leervaardigheid.

Hoogleraar Leon Kenemans van de Universiteit Utrecht vindt het een mooi onderzoek. 'Het resultaat klinkt erg plausibel. De hippocampus zorgt er namelijk voor dat herinneringen worden aangemaakt en leren is niets meer dan herinneringen maken.' Kenemans denkt niet dat het hier per se om een wiskundeknobbel gaat. 'Een grotere hippocampus maakt iemand beter in alle leertaken, niet alleen in wiskunde.'


 


IRP:  Naar Beslissingen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]