Volkskrant.nl, 30-10-2009, ANP
16 nov.2009

Kikkers leren roofdieren herkennen in het ei

Een kikker kan in het ei al leren welke roofdieren later jacht op hem zullen maken en wanneer dat gevaarlijk is. Dat ontdekten Amerikaanse en Canadese wetenschappers, zo meldden zij in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioral Ecology and Sociobiology dat vrijdag is verschenen.

De onderzoekers goten water, waarin een salamander had gezwommen samen met gewonde kikkervisjes, in een bak met kikkerdril van houtkikkers. Dat deden ze op verschillende tijden, elke keer met andere hoeveelheden gewonde kikkervisjes. Daardoor leerden de kikkers in het ei op welke tijdstippen de salamanders het gevaarlijkst waren.

Toen de eitjes uitkwamen, bekeken de onderzoekers de reactie van de kikkervisjes op water dat ruikt naar salamander. ĎDe uitkomsten waren overduidelijk. Kikkervisjes die eerst actief rondzwommen, lagen ineens enkele minuten doodstilí, aldus Maud Ferrari van de Universiteit van CaliforniŽ. De kikkervisjes reageerden het heftigst op tijdstippen waarop ze eerder veel gewonde soortgenoten hadden geroken.

Eerder was al bewezen dat amfibiŽn en muggen in het larvenstadium en vissen hun roofdieren zouden kunnen leren herkennen. Het is volgens Ferrari voor het eerst dat ook blijkt dat embryo's dat kunnen leren.


Naar Neurologie, neuronen algemeen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]