KIJK, nr. 8-2014.
.2009

Honden socialer door liefdeshormoon

Onze trouwe viervoeters worden socialer wanneer ze het hormoon oxytocine krijgen toegediend. Komt er binnenkort een spray op de markt die valse honden weer lief maakt?
    Het was al bekend dat oxytocine, het 'knuffel hormoon', een rol speelt bij paarvorming tussen dieren. Onderzoekers van de Universiteit van Tokio hebben nu aangetoond dat het hormoon ook niet-seksuele banden kan versterken. Honden worden namelijk socialer als ze oxytocine krijgen.
    In het onderzoek werden twee groepen honden apart genomen. De ene helft kreeg oxytocine via de neus ingespoten, de andere helft kreeg een placebo. Vervolgens werden de trouwe viervoeters herenigd met hun baasjes, die niets mochten doen als de hond ze aandacht gaf. Voor de baasjes van de honden die het liefdeshormoon toegediend hadden gekregen, was dit een lastige opgave. De viervoeters met de oxytocine in hun neus snuffelden en likten namelijk meer aan hun baasjes en legden vaker hun poot op schoot. Hieruit concludeerden de wetenschappers dat oxytocine de sociale, niet-seksuele band tussen dieren stimuleert. .
    En is het dan mogelijk een 'oxytocine-spray' op de markt te brengen die valse honden sociaal kan maken? "Het is zeker een goede techniek om dieren met een sociale stoornis aardiger te maken", vertelt hoofdonderzoeker Teresa Romero. "Maar het effect van oxytocine is helaas contextafhankelijk: de stof kan ook zorgen voor meer territoriumdrift en agressie." Voorlopig dus geen spray die valse Vicky tot een ontzettend lieve hond kan omdopen. NJ

Bronnen: PNAS, Science NewsNaar Neurologie, spiegelneuronen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]