De Volkskrant, 09-07-2011, door Malou van Hintum
.2009

Een baby tussen je oren

Een papagezicht en een mamagezicht in de oogjes van een babysmoeltje op de cover van Scientific American Mind van juli/augustus. Binnenin twee artikelen over de invloed van baby's op de hersenen van hun ouders.

Want het is niet alleen het brein van moeders dat verandert tijdens en na de zwangerschap. Ook de grijze cellen van vaders blijven niet hetzelfde. Op zichzelf niet zo gek; elke ervaring heeft invloed op onze hersenen. Moeders worden alerter op (potentieel) gevaar voor hun baby, en vaders gevoeliger voor de behoeften van hun kind. Het is allemaal een kwestie van hormonen (met name oxytocine en prolactine) en neuronen die nieuwe verbindingen met elkaar aangaan.

Proeven met muizen laten zien dat een vader werkelijk in het nest aanwezig moet zijn om verschil te maken. Wanneer vadermuis en kindmuis meteen van elkaar worden gescheiden, verandert er in het papabrein niets. Muizenvaders die fysiek contact met hun nakomelingen hebben gehad, herkennen hun kinderen drie weken na een geforceerde scheiding nog: vader en kind hebben een 'sociale herinnering' opgebouwd.

Omgekeerd ontwikkelen babymuizen zonder vader in twee hersengebieden minder verbindingen: in de orbitofrontale cortex (belangrijk voor besluitvorming en emoties) en de somatosensorische cortex (waar onder meer tast- en pijnprikkels worden verwerkt). Dat kan de reden zijn dat kinderen van alleenstaande moeders op latere leeftijd vaker probleemgedrag vertonen. Maar extrapoleren van muizen naar mensen blijft een heikele onderneming, natuurlijk.

Ook interessant: hoe stress het risico op parkinson en alzheimer verhoogt. Deze ziekten zijn niet een kwestie van genen alléén, betoogt de auteur. Omgeving speelt net zo goed een rol, en dat geeft hoop. Want je omgeving kun je beïnvloeden. Hoe? Sporten, mediteren en genoeg slaap ontstressen. Activiteiten die sowieso goed voor je gezondheid zijn, maar ja - probeer ze maar eens consequent te doen.

Wat dat betreft geeft een derde artikel een beetje troost: intelligente mensen hebben een betere gezondheid en leven langer. Allicht, denk ik dan, want intelligentie hangt samen met leefstijl. Met intelligente keuzen, dus. Precies wat de auteurs aan het eind van het verhaal concluderen: niet intelligent zijn, maar intelligent handelen is cruciaal voor een langer leven. En daarbij kun je domme mensen een handje helpen. Gelukkig maar.Naar Neurologie, spiegelneuronen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]