Telegraaf.nl, 16-11-2012. .2010

Knuffelhormoon houdt man op afstand

Wel eens jaloers geweest op die knappe, vrouwelijke collega van hem? Met het knuffelhormoon, oxytocine, houd je haar op een afstand. Het stofje oxytocine zorgt ervoor dat getrouwde mannen op een afstandje blijven van vrouwen die ze aantrekkelijk vinden. Dit blijkt uit onderzoek van René Hurlemann van de universiteit van Bonn.


De onderzoekers dienden een deel van de proefpersonen met behulp van een neusspray oxytocine toe. Vervolgens werden ze benaderd door een vrouw die ze aantrekkelijk vonden. Wat bleek: de mannen die een vaste relatie hadden en oxytocine hadden toegediend gekregen, gaven aan dat ze zich ongemakkelijk voelden als de vrouw te dichtbij kwam. Op de mannen die single waren, had oxytocine geen enkel effect.

Knuffelhormoon
Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het wordt geproduceerd in ons brein en versterkt sociale banden tussen mensen. “Omdat oxytocine ervoor zorgt dat mensen meer vertrouwen krijgen in anderen, verwachtten we dat mannen de vrouw onder invloed van het hormoon dichterbij zouden laten komen, maar het tegenovergestelde gebeurde”, aldus Hurlemann.
 


IRP:  


Naar Beslissingen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]