De Volkskrant, 02-07-2011, boekrecensie door Malou van Hintum 2 jul.2011

Vliegzalf

De ondertitel, daar word ik een beetje kregel van: 'Hoe chemicaliŽn je gedachten en gevoelens sturen'. Wat nou, sturen, beÔnvloeden. Er is ook nog zoiets als omgeving, en individuele verschillen.
    Toch is Spijs voor je brein best een aardig boekje. Auteur Gary Wenk, professor in maar liefst vijf vakgebieden, legt uit waarom alles wat we consumeren invloed kan hebben op ons denken en voelen.
    Wat het boekje aardig maakt, zijn de weetjes waarmee hij zijn uitleg lardeert. Zo vertelt hij dat heksen 'vliegzalf' op een stok smeerden en daar vervolgens naakt op gingen zitten. De zalf kwam op die manier in het slijmachtige membraan van hun schaamlippen terecht, iets wat voor een snelle opname zou zorgen van de in vet oplosbare, actieve ingrediŽnten van de plantenstoffen in de zalf. De hallucinerende werking van dit smeerseltje zorgde er vervolgens voor dat ze meenden te vliegen.
    Leuk vind ik ook zijn uitleg over het effect van een stof. Zo helpt een lage dosis nicotine om alerter te worden (activatie van de linkerhersenhelft), terwijl kettingroken juist een licht kalmerend effect heeft (activatie van de rechterhersenhelft). Psychiatrische patiŽnten roken vaak veel omdat nicotine de activiteiten in hun hersenhelften meer in evenwicht brengt. Nicotine als geneesmiddel; met nare bijwerkingen, maar die hebben meer medicijnen.
    Interessant is wat Wenk meldt over het placebo-effect, het stiefkindje van het wetenschappelijk onderzoek. Placebo-effecten zijn lastig te onderzoeken omdat medisch-ethische commissies er vaak geen toestemming voor geven. Maar de positieve verwachtingen die iemand heeft van een nepmedicijn, kunnen de werkzaamheid ervan beÔnvloeden op een manier die niet onderdoet voor een 'echt'. Als alleen al de vorm en de kleur van een tablet ervoor kunnen zorgen dat een nepperd net zo goed werkt als een pil met bijwerkingen, zou het goed zijn als we daar wat meer over te weten kwamen.

Gary Wenk: Spijs voor je brein. Veen Magazines; 222 p.; Ä29,95; ISBN 978 90857 1392 0.


Naar Psychologische krachten, compartimentalisatie & integratie  , Psychologische krachten  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]