De Volkskrant, 28-02-2013, van verslaggever Mark Mieras 8 mrt.2013

Autistische hersenen zijn fijner geweven

Autisten hebben veel korte en weinig lange verbindingen in hun hersenen. Dat schrijven onderzoekers van het Boston Children's Hospital in het vakblad BMC Medicine.


 

16 autistische en 46 gewone proefpersonen lieten hun hersennetwerk doormeten. De onderzoekers gebruikten software, ontwikkeld voor het analyseren van complexe netwerken als elektriciteitsnetten en vliegtuigroutes. Het levert fraaie plaatjes op waarin je in één oogopslag ziet dat autistische hersenen een ongewone structuur hebben.

De onderzoekers vergelijken die structuur met het routenetwerk van een cityhoppervloot. Gewone hersenen hebben veel meer trans-Atlantische routes. De onderzoekers maken dankbaar gebruik van de luchtvaartanalogie om uit te leggen hoe wezenlijk het verschil is.

Met cityhoppers is het omslachtig de andere kant van de wereld te bereiken. Daarom is het voor autisten ook lastig verschillende hersendelen te verbinden, zoals nodig is bij het interpreteren van gezichten. Dat vergt de integratie van visuele en emotionele centra. Er is ook een voordeel. Met cityhoppers kun je heel bedrijfszeker reizen. Tussen lokale bestemmingen zijn er altijd verschillende alternatieve routes. Daaraan ontlenen autisten dat feilloze oog voor details, claimen de onderzoekers.

De uitkomst klopt met de eerdere ontdekking dat autistische hersenen minder verbindingen wegknippen als ze zich ontwikkelen. Normaal schept dat 'snoeien' ruimte voor de langere verbindingen die tijdens de kindertijd ontstaan. Bij autisten niet.

De netwerkanalyse biedt een handig hulpmiddel om vroegtijdig autisme op te sporen, vinden de onderzoekers. De techniek is betrekkelijk goedkoop: er is geen hersenscanner nodig, alleen een EEG-apparaat en een hand vol elektroden die op het hoofd worden geplakt. Tien minuten lang worden de hersengolven op negentien plaatsen op de schedel gemeten en vergeleken, om te zien hoe vaak de signalen met elkaar in de pas lopen. Hoe meer coherentie de signalen op twee locaties vertonen, hoe beter ze onderling verbonden zijn.
Naar Beslissingen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]