De Volkskrant, 31-03-2010, door Malou van Hintum 31 mrt.2010

Schizofrenen hebben echt een afwijkende hersenstructuur

SchizofreniepatiŽnten leggen veel minder verbanden tussen de verschillende aspecten van een gebeurtenis dan gezonde mensen. De oorzaak voor deze verstoorde informatieverwerking ligt in een afwijkende hersenstructuur. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschapper Lucia Talamini (Universiteit van Amsterdam) dat binnenkort wordt gepubliceerd in PloS One.


Talamini wist al uit onderzoek op de hersenen van overleden schizofreniepatiŽnten dat er minder verbindingen zijn tussen de hersencellen in de hippocampus (belangrijk voor het vastleggen van herinneringen) en de parahippocampale regio.
    Talamini en haar collega-onderzoekers wilden weten welk effect de aangeboren structurele afwijkingen hebben op het denken. Ze ontwikkelden computermodellen van de betreffende hersengebieden en simuleerden daarin de verminderde verbindingen. Talamini: ĎWe zagen dat de verminderde connectiviteit leidde tot een gefragmenteerde opslag van gebeurtenissen, met weinig verbanden tussen voorwerpen, personen en locaties. Vervolgens hebben we bij patiŽnten getoetst of er inderdaad sprake was van een dergelijk probleem in de verwerking van gebeurtenissen.í
    Jonge schizofreniepatiŽnten en gezonde proefpersonen kregen landschapsfotoís te zien met daarin een voorwerp dat ze moesten onthouden. Daarna werd hen gevraagd de voorwerpen uit hun geheugen op te halen aan de hand van de eerste twee letters van het bijbehorende woord (bijvoorbeeld Ďlaí voor lantaarn). Hierbij kregen ze ofwel de omgeving te zien waarin ze die voorwerpen eerder zagen, of juist een heel andere.
    Talamini: ĎWe zagen geen verschil tussen beide groepen als ze zich het voorwerp in de verkeerde context moesten herinneren, maar bij de goede context deden de gezonde proefpersonen het beduidend beter. SchizofreniepatiŽnten hadden weinig baat bij de contextinformatie, en scoorden beide keren ongeveer gelijk. Daaruit blijkt dat ze een contextverwerkingsprobleem hebben, en hun denken zich vooral laat leiden door individuele voorwerpen of personen.í
    Welke rol medicijnen en/of therapie zouden kunnen spelen bij behandeling van verminderde connectiviteit, is nog onbekend.


Naar Beslissingen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]