De Volkskrant, 19-03-2011, door Mark Mieras 3 apr.2011

Drinker heeft ander brein

Met een hersenscan kun je voorspellen of een alcoholverslaafde na de behandeling wel of niet terugvalt in zijn gewoonte. Dat ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Francisco. Ze publiceren daarover in het juninummer van Alcoholism: Clinical & Experimental Research.
    Mensen die terugvallen hebben in hun hersenen een minder goed ontwikkeld beloningssysteem. Dit is een netwerk van hersencentra in de hersenschors en daaronder dat ons motiveert tot uiteenlopende zaken als eten, seks en carrière. Het netwerk genereert niet alleen lust en ambitie maar reguleert die ook.
    Verslavende stoffen als nicotine en alcohol zetten het beloningssysteem op tilt, maar lang niet bij iedereen even sterk. Sommige mensen kunnen gemakkelijk van de alcohol afblijven, anderen lopen een veel groter risico afhankelijk te worden. En te blijven: na behandeling valt 60 procent van de alcoholverslaafden terug, soms al op weg van de kliniek naar huis. De onderzoekers vergeleken de hersenen van de recidivisten met alcoholverslaafden die wel goed op de behandeling reageren en met een controlegroep van niet-probleemdrinkers en ontdekten dat hun beloningssysteem over de hele linie het zwakst was.
    Dat verklaart veel. Daarom hebben ze minder controle over hun impulsen als ze op weg naar huis langs de drankwinkel komen. Daarom zijn ze ook meer uit op kicks. Ze beleven immers minder beloning, minder bevrediging, aan alledaagse genoegens. De onderzoekers vermoeden dat hetzelfde aan de hand is bij andere verslavingen. Van eetverslaafden weten we dat ze minder van eten kunnen genieten.
    De onderzoekers pleiten ervoor om rekening te houden met de neurobiologische verschillen bij de behandeling van verslaafden. Als de hersenen aanleg hebben om terug te vallen, kan op voorhand voor een intensievere behandeling worden gekozen. Zo voorkom je vergeefse moeite, teleurstelling en frustratie.Naar Beslissingen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]