De Volkskrant, 22-10-2011, door Malou van Hintum 23 okt.2011

Vooraan in de hersenen

Wanneer het voorste deel van onze prefrontale cortex (PFC) - het hersengebiedje dat een belangrijke rol speelt bij sociaal gedrag, het nemen van beslissingen en het beheersen van impulsen - minder actief is, volgen mensen automatisch hun eerste emotionele reacties, zelfs wanneer hun expliciet wordt gevraagd dat niet te doen. Dat blijkt uit onderzoek van neurowetenschapper Inge Volman (Donders Instituut, Radboud Universiteit Nijmegen), waarover ze op 25 oktober in Current Biology publiceert.
    Veel onderzoek naar de reactie op sociaal-emotionele stimuli, zoals emotionele gezichten, bestudeert wat er in de hersenen gebeurt als mensen hun emoties onderdrukken. 'Maar in interactie met anderen zijn die emoties belangrijk. Echt onderdrukken kan dus niet,' zegt Volman. 'Bij het sturen van ons gedrag spelen ze een rol, en ik veronderstelde dat het voorste deel van de PFC daarbij belangrijk is. Want mensen bij wie dat deel is beschadigd, gedragen zich vaak sociaal onaangepast.'
    Volman liet gezonde proefpersonen emotionele gezichten zien na een interventie met TMS (TranscraniŰle Magnetische Stimulatie), en vroeg hun daarop op een specifieke manier te reageren. Bij TMS, een techniek die met wisselend succes ook therapeutisch wordt toegepast bij mensen die depressief zijn of stemmen horen, wordt een soort magnetische spoel boven het hoofd gehouden die tijdelijk de activiteiten be´nvloedt van de hersengebiedjes daaronder.
    In Volmans experiment kregen proefpersonen gedurende 40 seconden magnetische pulsen op de voorkant van het hoofd toegediend. Daarna - het effect van deze interventie houdt ongeveer een half uur aan - werden ze in de scanner gelegd en kregen ze plaatjes van emotionele gezichten te zien. Daarbij werd hun gevraagd om, met een joystick, contra-intu´tief te werk te gaan: ze moesten toenadering zoeken bij een boos gezicht, en blije gezichten van zich af duwen.
    De proefpersonen maakten na de interventie met TMS meer fouten dan daarvˇˇr. De hersenscanner liet zien dat tijdens dit experiment het voorste deel van de PFC minder actief was, terwijl de amygdala, het 'emotiegebiedje' in de hersenen dat vaak snel en automatisch reageert op emotionele prikkels, juist actiever werd.
    Volman onderzoekt ook mensen die lijden aan een sociale angststoornis, en mensen met psychopathie. 'We weten dat mensen met een sociale psychopathologie problemen hebben om hun emoties te beheersen. Ik wil graag in kaart brengen welke rol het voorste gebiedje in de PFC daarbij speelt. Wellicht kan die kennis in de toekomst ook therapeutisch worden toegepast.'


Naar Psychologische krachten, terugkoppeling  , Psychologische krachten  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]