KIJK, nr.10-2009.

27 sep.2009

Goed zien met maar een half brein

Als je een hersenhelft mist, mis je normaal gesproken ook de helft van je gezichtsveld. Maar een 10-jarig Duits meisje met niet meer dan een half brein ziet toch normaal met een oog. Hoe kan dat?
    Het meisje in kwestie doet het al haar hele leven met alleen haar linkerhersenhelft; om de een of andere reden ontwikkelde haar rechterhelft zich niet in de baarmoeder. Dit euvel kwam overigens pas aan het licht toen ze drie was, wat wel aangeeft dat ze behoorlijk goed functioneert. "Psychologisch gezien is ze normaal, en ze is volledig in staat om een bevredigend leven te leiden", zegt Lars Muckli dan ook, een arts van de Universiteit van Glasgow die haar onderzocht. "Ze is grappig, charmant en intelligent."
    Reden voor het onderzoek van Muckli en collega's was het zicht van het meisje. Ze blijkt namelijk, ondanks het ontbreken van haar rechterhersenhelft, met haar linkeroog zowel het linker- als het rechtergedeelte van haar gezichtsveld te zien, en dat is heel vreemd. Normaal gesproken gaan namelijk de zenuwen van de 'neuskant' van het linkeroog naar de rechterhersenhelft, alsmede de zenuwen van de 'slaapkant' van het rechteroog. Dat betekent dat als je geen rechterhersenhelft hebt, je voor beide ogen ook de helft van je gezichtsveld moet missen.
    Maar dat is dus niet zo bij het meisje in kwestie. Onderzoek onder de fMRI-scanner (functional magnetic resonance imaging) wees uit waarom niet: alle zenuwen van haar linkeroog, zowel van de neus- als de slaapkant, gaan naar haar linkerhersenhelft, een 'wegomlegging' in de hersenen die vanzelf tot stand is gekomen. Muckli: "Het is bekend dat het menselijke brein flexibel is, maar toch waren we behoorlijk verbaasd om te zien hoe goed de enkele hersenhelft van dit meisje het gemis van de andere helft heeft weten te compenseren."    
    Op zich al interessant genoeg natuurlijk, maar Muckli ziet ook nog een praktische toepassing. "Als we de krachtige algoritmes die het brein gebruikt om zichzelf te herbedraden leren begrijpen, kunnen ze worden toegepast op computers", zegt hij. "Dat zou een flinke vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie kunnen betekenen."

Bronnen: University of Glasgow/PNAS


Naar Neurologie, programmering , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home
 

[an error occurred while processing this directive]