De Volkskrant, 02-09-2017, door wetenschapsredactie .2010

Foutloos leren

Van fouten leer je het beste. Maar niet altijd in de AI.


Kunstmatige intelligentie (AI) leert zichzelf nieuwe vaardigheden vooral door fouten te maken. Maar dit is een riskante benadering voor gebieden waar fouten dodelijk kunnen zijn, zoals de gezondheidszorg en autonome auto's.

Onderzoekers van de universiteit van Oxford hebben geprobeerd AI te trainen zonder fouten te maken. Ze deden dit met behulp van de videogame Pong. Door een mens te laten ingrijpen als het lerende AI-systeem een fout dreigt te maken en een tweede AI-systeem te laten meekijken, kreeg het tweede systeem in 4,5 uur het spel onder de knie zonder fouten te maken. Helaas blijkt de methode nog niet te werken bij complexere games.


Web:
Onderzoekers experimenteren met foutloos trainen AI-systeem

Van fouten leer je het beste. Maar niet altijd in de AI.
TT:


Meer over kunstmatige intelligentie

Nadat twee zelflerende computers een onderonsje in geheimtaal begonnen op de tech-afdeling van Facebook, vroegen media zich paniekerig af: worden zelfdenkende robots te slim? Dat lijkt nogal mee te vallen.

Het moet het eerste muziekalbum zijn dat van a tot z met behulp van kunstmatige intelligentie is gemaakt: I AM AI van YouTube-ster Taryn Southern.

Dat computers op veel gebieden beter en slimmer zijn dan de mens, soit. Dat de computer onlangs 's werelds beste go-speler versloeg, is minder goed te verkroppen. Kunnen slimme computers straks ook kunst maken?

IRP:  


Naar Beslissingen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 
[an error occurred while processing this directive]