De Volkskrant, 12-03-2011, door Mark Mieras
13 mrt.2011

Tussen de oren

Twee breinen, één Hints

Mensen die elkaar proberen te begrijpen gaan onwillekeurig elkaars bewegingen nadoen. Haalt de ene de hand door het haar dan doet de ander dat ook. Mimicry noemen psychologen dat. Het wijst erop dat mensen hun hersenen met elkaar in de pas brengen: ze synchroniseren hun breinactiviteit. Cognitief neurowetenschapper Marleen Schippers promoveerde er woensdag op. Ze liet in Groningen liefdesparen in de hersenscanner samen het spel Hints spelen.

Bij dat spel gedragen mensen zich natuurlijk. De ene beeld een woord uit, de andere moet het raden. Proefpersonen vonden het zo leuk, dat ze het vier uur achtereen konden volhouden. 'Sommige gingen zo in het spel op dat ze te veel bewogen en ik hun scan uit het onderzoek moest nemen.'

Omdat er maar één persoon in een scanner past, werd het spel semi-live gespeeld. Eerst beeldde de een de woorden uit. Dan ging de ander de scanner in om bij videobeelden van de eerste de woorden te raden. De scans werden milliseconde voor milliseconde vergeleken.

Zo was voor het eerst te zien dat hersenen echt synchroniseren. Je zag de activiteit in het hoofd van de rader met een lichte vertraging de activiteit in het hoofd van de uitbeelder volgen. Steeg de activiteit in het ene brein dan steeg die een paar milliseconden later ook in het andere. Deze variatie in activiteit viel niet te verklaren door bewegingen van de handen. 'Door de hersenactiviteit te vergelijken zie je dat twee mensen op dezelfde golflengte zitten. Net een draadloze verbinding tussen hun hersenen.'Naar Neurologie, spiegelneuronen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]