De Volkskrant, 08-12-2011. 17 dec.2011

Dag in Dag uit

Onderzoek

Sinds Johan Cruijff bij Pauw & Witteman het verschil tussen hem en Louis van Gaal koppelde aan het verschil tussen de linker- en rechter hersenhelft, zijn onderzoeken waarin sprake is van hersenhelften extra relevant.
    Onderzoekers van de Amerikaanse Emory University ontdekten onlangs dat poepgooien bij chimpansees een teken is van intelligentie. Het duidt op een ontwikkelde linkerhersenhelft. Even wat hersenkennis in een notendop: links doet het cognitieve, rechts het creatieve.
    Chimpansees zijn behalve mensen 'de enige diersoort die regelmatig met dingen gooit met een echt doel voor ogen', aldus de onderzoekers. Ze beschouwen het gooien van uitwerpselen of andere objecten als teken van een geordende geest.
    Bij de chimpansees blijkt namelijk dat 'veelgooiers' een beter ontwikkeld spraakcentrum hebben. Dat spraakcentrum bevindt zich in de linkerhersenhelft.
    Wat betekent dit nu voor Cruijff en zijn hersenhelftentheorie?
    'Voetballers zijn creatieve mensen. Over het algemeen gebruiken die de rechterhersenhelft', zei hij bij Pauw & Witteman.
    Orakelkenners concludeerden dat Cruijff bedoelde dat hij vooral zijn rechterhersenhelft gebruikt, en Van Gaal vooral zijn linker. Volgens dit onderzoek zou Van Gaal dus de meest intelligente van de twee zijn.
    Laten we echter niet te snel conclusies trekken. Pas als een van de twee heren met drollen begint te smijten, is het definitieve bewijs geleverd.

 

Naar Neurologie, beslissingen , Beslissingen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]