De Volkskrant, 06-07-2010, column door Bert Wagendorp

Paars-plus (2)

Tussentitel: De peilstok op 'n plek waar de zon nooit schijnt

Femke Halsema is er zelfs voor gestopt met twitteren, dus we mogen aannemen dat de onderhandelingen over Paars-plus nu serieus van start zijn gegaan. Bij de vorige informatieronde twitterde Femke er nog lustig op los, maar nu hebben de formateurs Wallage en Rosenthal haar kennelijk laten weten dat het welletjes is geweest.

En we moeten natuurlijk ook niet hebben dat Paars-plus door een onverhoedse tweet van Femke (‘Mark draagt al vier dagen zelfde overhemd’) alsnog strandt.

Het kan naar verwachting nog wel even duren voor de primeur van een kabinet met GroenLinks erin tot stand komt, want in haar voorlaatste bericht wenste Femke ons gisteren een ‘fijne zomer’. En die is eigenlijk nog maar net begonnen.

Maar goed, het is ook niet gemakkelijk. De betrokken partijen verschillen zo ongeveer op alle punten flink van mening en als ze niet van mening verschillen achten ze het vaak toch zinvol naar buiten te doen alsof dat wel het geval is.

Wallage en Rosenthal moeten een gordiaanse knoop zien te ontwarren zoals die in de Nederlandse politiek nog maar zelden is gezien. Ze moeten Mark Rutte, die naar eigen zeggen eigenlijk liever met Wilders had geregeerd, op één lijn zien te krijgen met Pechtold en Halsema, Wilders’ antipoden. En wel zodanig, dat Mark dat kan verkopen aan zijn kiezers en tevens aan Hans Wiegel, de anti-paarse ziener van Heeze.

En dan zijn er ook nog de verrekte peilingen.

Volgens Maurice de Hond wil namelijk maar 8 procent van de VVD-stemmers een Paars-plus-kabinet, en volgens dezelfde Maurice de Hond ziet 71 procent meer in een kabinet VVD-CDA-PVV. Dat zou door de formateur alsnog moeten worden onderzocht, vindt 84 procent, aldus Maurice de Hond. Van alle kiezers, zegt Maurice de Hond, wil 43 procent een kabinet over rechts, en 41 procent een kabinet over links. Uit de laatste peiling van Maurice de Hond blijkt overigens dat de PVV maar blijft groeien. Ze staan nu al op 33 zetels, terwijl VVD en PvdA volgens Maurice de Hond blijven steken op 26 zetels.

Als enkele duizenden jaren na de apocalyps Nederland van onder de modder wordt opgegraven en de aangetroffen harde schijven aan een nader onderzoek worden onderworpen, zal de conclusie luiden dat rond het jaar 2010 in de moerasdelta van de rivier de Rijn een alwetend en onfeilbaar orakel huisde, door de inboorlingen ‘Maurice de Hond’ genoemd.

Door middel van een duistere rite (‘peilen’) was deze ‘Maurice de Hond’ van alles op de hoogte, terwijl anderen maar blind moesten gokken. Zodra ‘Maurice de Hond’ weer een ‘peiling’ had verricht, werden de resultaten daarvan onmiddellijk als groot nieuws over het land verspreid, ook door ‘de Volkskrant’.

Hierdoor werd ‘Maurice de Hond’ een invloedrijk man, wiens ‘peilingen’ menig politicus slapeloze nachten bezorgden, ook al bleek tijdens ‘verkiezingen’ dat zijn ‘peilingen’ niet altijd geheel conform de werkelijkheid waren en ‘peilingen’ ook geen officiële democratische status hadden.

Ik zou graag zien dat Maurice zijn peilstok een tijdje opbergt op een plaats waar de zon nooit schijnt. Zo niet, dan hoop ik dat wij van de media het kunnen opbrengen het non-nieuws van Maurices peilingen een tijdje te negeren.

Laat Mark Rutte het even lekker zelf uitzoeken en in orde zien te brengen met zijn achterban. Dat kan hij vast wel. Het wordt Paars-plus en anders VVD-CDA-PvdA, daar hebben we verder geen peilingen voor nodig.

En verder, langs deze onsympathieke weg: jij ook een fijne zomer toegewenst, Femke.


Naar Psychologische praktijktips: niet willen weten , Niet willen weten, bronnen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]