De Volkskrant, 28-01-2006, door Evelien Peeters

Verbeter de wereld: Bied een luisterend oor

Schrijvers en lezers vertellen hoe zij hun steentje willen bijdragen aan een betere wereld. Deze week trainer/coach Evelien Peelen (39). Zij probeert goed te zorgen voor zichzelf en de kring mensen om haar heen.

Iets voor een ander kunnen betekenen, betekent voor mij dat je allereerst in staat bent goed voor jezelf te zorgen. Daarna voor de mensen in de kleine kring direct om je heen en dan voor de mensen daaromheen en zo kan die kring steeds breder worden. Ik wil een lichtpuntje zijn.
    Of je dan ooit concreet uitkomt bij de armoede in Afrika of de slachtoffers van de burgeroorlog in Afghanistan hangt af van allerlei factoren en omstandigheden.
    Ik ben het dan ook eens met Doutje die op 7 januari in deze rubriek schreef dat idealisme en eigenbelang vaak hand in hand gaan. Nog sterker: goed voor jezelf zorgen is een voorwaarde als je de wereld wilt verbeteren.
    Goed voor jezelf zorgen klinkt zo simpel maar zo ervaar ik dat niet. Ik ga ervan uit dat ik hier ben geboren om" te leren van het leven en om echt te zijn (te worden) wie ik in wezen ben. Dit betekent, kort gezegd, dat ik verantwoordelijkheid voel naar mezelf om de talenten en kwaliteiten die ik heb gekregen, boven water te krijgen. Ik wil doen wat ik goed kan en echt leuk vind (dat gaat samen) om daarmee positief bij te dragen aan de wereld.
    Makkelijker gezegd dan gedaan!
    Daarnaast wil ik ook mild zijn tegen mezelf in alle tekortkomingen die ik bij mezelf tegenkom en ervaar in de realiteit van elke dag. Zo zou ik bijvoorbeeld wel elke dag willen mediteren, want ik weet dat het me veel oplevert. maar met twee kleine kinderen lukt het me veel te weinig.
    Ik zou ook graag meer tijd en aandacht willen besteden aan mijn vrienden en familie, vrijwilligerswerk doen voor ouderen, gehandicapten en kinderen, mezelf voortdurend willen bijscholen zodat ik mezelf continu blijf ontwikkelen en professionaliseren en zo kan ik nog wel even doorgaan.
    De praktijk? Ik ben blij als ik er met hart en ziel kan zijn voor mijn kinderen en als ik iets bijdraag aan het geluk van de ander door een luisterend oor te bieden aan vrienden en klanten. Ik probeer altijd uit te gaan van de kracht van de mens en niet van zijn zwakte.
    Ik ben blij als ik de volledige verantwoordelijkheid neem voor elke situatie waarin ik beland ook voor mijn gedachten - en die niet afschuif op een ander of de omstandigheden.
    Ik ben blij als ik eerlijk ben tegen mezelf, op tijd even rust neem, blijf zoeken naar de echte Evelien en vooral ook blijf lachen om mezelf en al mijn hoogdravende ambities. Er is namelijk niets zo lachwekkend als jezelf, als je het allemaal wel weet in theorie, maar het in de praktijk vaak moeilijker blijkt te zijn dan je zou willen.


IRP:   Dit stuk is ook door anderen opgemerkt:


De Volkskrant, 11-02-2006, door Roland Danckaert

Verbeter de wereld: Schrijf gedichten

Schrijvers en lezers vertellen hoe zij hun steentje willen bijdragen aan een betere wereld. Deze week Roland Danckaert (38). Hij schrijft in zijn streven naar meer schoonheid gedichten voor gedichtenweb.nl.

Het mooie betoog van Evelien Peelen die met het verbeteren van de wereld begint door goed voor zichzelf te zorgen, zou door mij geschreven kunnen zijn. Frappant hoe mensen, die elkaar totaal niet kennen, in dezelfde gedachtewereld kunnen leven en hetzelfde proces doormaken.
    Vroeger, als puber, had ik grote idealen. Ik wilde arme mensen helpen in Afrika, weeskinderen adopteren en voor Greenpeace walvissen, zeehonden en dolfijnen voor de ondergang behoeden. Het is niet zo eenvoudig om zulke dromen waar te maken. Bovendien dwong het leven mij om eerst mezelf te redden. Ik was emotioneel ontspoord en had tal van psychosomatische klachten. Ik diende mijn eigen Greenpeace te worden. Eerst moest ik leren zelf gelukkig te worden, met als streven dat anderen meeprofiteren van dat geluk: mensen ontroeren, een heerlijke vader zijn, een inspirerende echtgenoot.
    Ook probeer ik op heel bescheiden wijze wat voor onbekenden te betekenen. Dit doe ik door in gedichten en ingezonden brieven op het web en in kranten mensen bewust te maken van waar ik me bewust van ben geworden.
    Heel belangrijk vind ik het om op alle mogelijke manieren op alle gebieden schoonheid toe te voegen aan deze aarde, omdat schoonheid pijn verzacht, hoop geeft en blij maakt. Dat wat je mooi vindt, daar ben je zuinig op en dat verbind je met het aardse Ún met het wonder van het leven.
    Schoonheid is zo divers. Het zit in ons allemaal. Door hoffelijk te zijn in het verkeer, een gedicht te schrijven en te laten lezen, door te luisteren naar een bejaarde die verlegen zit om sociaal contact, mezelf goed te verzorgen en door te glimlachen naar onbekenden probeer ik schoonheid uit te stralen. Het komt bij mij van binnenuit.
    Schoonheid en de daaraan vastgeketende bewondering is inspirerend en troostend. Ik geniet zelf zo van mooie kunst, historische gebouwen, muziek, documentaires, theatervoorstellingen, de vertellingen van een wijze man of vrouw, dat ik daar heel gelukkig van word. Schoonheid verbetert de wereld. Ten minste, als je je kan verwonderen en als je je kan openstellen voor de betovering.


Naar Psychologische praktijktips , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]