De Volkskrant, 18-05-2005, door Margreet Vermeulen

Rol man bepalend voor geluk

Mannen en vrouwen beleven meer plezier aan hun huwelijk als ze de traditionele rolverdeling loslaten. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse sociologe Ann Van der Troost.


Volgens de onderzoekster stijgt het huwelijksgeluk van beide partners naarmate de man meer vrouwelijke trekken vertoont. Daardoor praat hij makkelijker over zijn emoties en is hij meer betrokken bij de opvoeding van en zorg voor de kinderen. ‘De moderne vrouw heeft een moderne man noodzakelijk gemaakt’, concludeert de onderzoekster.

Aanleiding voor het onderzoek, dat werd gehouden onder echtparen van de naoorlogse generatie, is het breekbare karakter van het huwelijk. Een op de drie huwelijken lijdt schipbreuk. Steeds vaker gaat het al in een vroeg stadium mis, zo blijkt uit gegevens van het CBS.

In de jaren zeventig ging slechts 1 procent van de jonggehuwden binnen vier jaar uit elkaar. Inmiddels strandt 9 procent van de huwelijken al binnen de eerste vier jaar. Van der Troost wilde weten welke factoren een huwelijk tot een succes maken in de beleving van het echtpaar.

Een sleutelrol blijkt weggelegd voor de man. De man die over tedere gevoelens kan praten, die zijn identiteit niet alleen ontleent aan een baan buitenshuis en die een belangrijke bijdrage levert aan de zorg voor de kinderen, is een bron van echtelijk geluk. Zowel voor zichzelf als voor de vrouw, zo bleek uit de duizenden antwoorden van echtparen, die bij de eerste ondervraging in 1990 kinderen hadden van 9 tot 16 jaar.

Echt verbaasd is de onderzoekster niet over de uitkomst. ‘We hebben tegenwoordig hooggespannen verwachtingen van emotionele relaties zoals het huwelijk. Mannen met vrouwelijke trekjes zijn bereid in die relaties te investeren en zijn dus beter in staat die verwachtingen waar te maken’, aldus Van der Troost.

Het huwelijksgeluk is er ook bij gebaat als vrouwen buitenshuis gaan werken, zo blijkt uit het onderzoek. Werkende moeders ervaren het ouderschap minder knellend en beperkend dan zij die niet werken. ‘Misschien zijn vrouwen nieuwe eigenschappen aan het ontwikkelen waardoor ze minder moeite hebben met het combineren van werk en kinderen’, suggereert de onderzoekster.

Daarbij moet wel de aantekening worden gemaakt dat Nederlandse vrouwen overwegend parttime werken. Hoogopgeleide mannen prefereren inmiddels een partner die haar mannelijke kanten ontwikkelt en buitenshuis werkt, zo blijkt uit het onderzoek. Van der Troost verwacht dat lager opgeleide mannen snel zullen volgen. Zij hoopt volgende week te promoveren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.


Terug naar Psychologische praktijktips , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , Algemeen, overzicht  , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]