VARA TV Magazine, nr. 35-2008, door Jacqueline Hoefnagels en Santje Kramer

7 sep.2008
 

Programma-aankondiging: Hoe word ik een mama in Amsterdam-Zuid, 01-09-2008, RTL 5.21:25 uur.

De prins te rijk

Hoe wordt Bridget Maasland een mama in Amsterdam-Zuid? Jacqueline Hoefnagels en Santje Kramer geven antwoord
.

Het moederschap in Zuid vereist de nodige kwaliteiten. Los van het kunnen besturen van een bakfiets, logistiek plannen op topniveau opdat de kinderen hun overvolle programma kunnen afwerken, het vijf keer per jaar verzinnen van een nieuwe, originele vakantiebestemming Ún het beheren van een creditcard, moetje kunnen incasseren. Om te beginnen van je eigen kinderen, want zij hebben een prinselijke status. Jij die van dienstbode. Daarnaast is het schoolplein bijkans net zo gevaarlijk als de roofdierverblijven in Artis. Het is eten of gegeten worden.
    Voor je nageslacht dien je altijd te applaudisseren. Het kind moet niet alleen een instrument kunnen bespelen, in het selectie-elftal zitten en een Cito-score van 550 halen, maar er ook goed uitzien. Dat straalt immers allemaal af op jou. Dus beloon je het kind bij iedere ontwikkeling die het doormaakt en elke prestatie die het levert. Als je je onwillige kind na veel bidden en smeken zover krijgt dat het zich hijst in een trenchcoat van 199 euro en een merkshirt, -bloes en -broek (samen nog eens 279 euro), dan beloon je deze megaprestatie met een cadeau en tot slot een flinke portie ijs. Ook cijfer je jezelf natuurlijk weg als jouw kind na school tussen muziekles en hockeytraining door per se bij een nieuw kind wil spelen waarvoor jij noodzakelijk bent als chauffeur. Je vindt het goed. Dat het andere kind niet zo'n zin leek te hebben in jouw kind, vormt geen beletsel. Natuurlijk besef je dat zoonlief je op het schoolplein heeft uitgescholden omdat je een seconde twijfelde aan de haalbaarheid van dit plan, maar daar is iedereen aan gewend: kinderen mogen hun ouders publiekelijk uitschelden en schoppen. Wangedrag komt namelijk voort uit hoogbegaafdheid dan wel hoogsensitiviteit. Dus als je je kind meeneemt naar een restaurant, en dat doe je natuurlijk want dat kind moet ook eten, en het rent tussen de tafels door, bonkend tegen de ruggen van andere gasten, dan is dat iets waar jij niks aan kunt doen.
    Tot slot: op ieder schoolplein in Zuid staat een Belangrijke Vrouw. Houd haar te vriend. Zij weet alles, kent iedereen, en verdeelt de vrijwillige ouderhulp. Ouderhulp is een serieuze statuskwestie. Bedienen bij het kerstdiner in de klas is het allerbelangrijkste baantje van het hele schooljaar. Hier wordt om gevochten. Zorg ervoor dat je vanaf oktober gespot wordt door de Belangrijke Vrouw.
    Het is allemaal reuze vermoeiend. Om het vol te kunnen houden - en dat wil je - ga je preventief aan de Xerostat. Of vraag op het schoolplein gerust eens om je heen wat de beste happy-pil van dat moment is. Echt, het kost wat, maar je krijgt er heel wat voor terug. Een showmodel.

Jacqueline Hoefnagels en Santje Kramer schreven het boek Ons Soort Mensen. een moderne zedenschets over het hectische bestaan in Amsterdam-Zuid.

.
Naar Psychologische praktijktips, opvoeden , Psychologische praktijktips , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]