De Volkskrant, 06-11-2007, door Xander van Uffelen 6 nov.2007

Citigroup gevloerd door maar één analist

Met één kritisch rapport kreeg analist Meredith Whitney de topman van de grootste bank ter wereld op de knieën en raakten de aandelenbeurzen in de Verenigde Staten één dag 369 miljard dollar (256 miljard euro) kwijt. Het wordt haar niet in dank afgenomen. Whitney kreeg al diverse doodsbedreigingen binnen op haar e-mailadres.
    Whitney (37) is analist bij de Canadese zakenbank CIBC en begon haar carrière bij het conservatieve televisiestation Fox News. Tijdens een programma ontmoette ze in 2003 haar huidige man John Layfield, de showworstelaar en voormalig kampioen in de Amerikaanse showworsteldivisie. Haar echtgenoot, die bijnamen heeft als Blackjack, Death Mask and Vampiro Americano, haalde het nieuws toen hij bij een worstelgala in München de Hitlergroet uitbracht.
    De wijze waarop Whitney Citigroup deze dagen op de mat werpt, is veel indrukwekkender dan het geweld van haar man. Whitney schreef vorige week donderdag een kritisch rapport over Citigroup, de grootste bank ter wereld. Volgens haar zijn de problemen bij de bankinstelling veel groter dan tot nog toe werd gedacht. Ze becijferde de geldtekorten op 30 miljard dollar. Deze verliezen zou de bank moeten aanzuiveren met de verkoop van bedrijfsonderdelen en uitgifte van aandelen.
    De gevolgen van haar kritische rapportage zijn enorm. Direct na publicatie duikelde het bankconcern 7 procent in waarde, waarmee 15 miljard dollar verdampte.
    Door de aandacht die de analist op de financiën van het bankbedrijf vestigde, kwam topbestuurder Charles ‘Chuck’ Prince extra onder vuur te liggen. Zondagavond stapte hij op.
    Citigroup moest tevens bekendmaken dat de afgelopen maand 11 miljard dollar verlies is gemaakt op de riskante hypotheken, waarmee in een klap de helft van de jaarwinst van de bank is verdwenen.
    Whitney was overigens niet de eerste analist die zich kritisch uitliet over Citigroup. Drie collega’s, waaronder een medewerker van Deutsche Bank, adviseerden hun klanten om het aandeel Citigroup te verkopen.
    De toon van haar rapport en de bedragen die ze noemde, leiden ertoe dat haar rapport wereldwijde impact had. Whitney is vooral verrast dat andere analisten niet eerder hebben gewaarschuwd over Citigroup.
    ‘Het is het helderste advies dat ik tot nog toe in mijn carrière heb geven’, zei ze in diverse media. ‘Ik ben verbaasd dat andere analisten zo terughoudend zijn gebleven. Het oordeel over Citigroup is helder en onomstotelijk.’


Naar Psychologische praktijktips, bronnen partnerkeuze , Psychologische
praktijktips
, Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]