De Volkskrant, 27-12-2008. 31 dec.2008

Realisme beter dan illusies

Zelfvertrouwen dat niet is gebaseerd op een reŽle inschatting van de eigen vaardigheden en positie, maakt kinderen kwetsbaar. Dit blijkt uit een studie van de Utrechtse psycholoog Sander Thomaes.
    Thomaes vroeg eerst kinderen van 9 tot 12 om kenbaar te maken hoe aardig zij al hun kIasgen6ten vinden en hoe populair zij zelf dachten te zijn. Twee weken later deden de kinderen mee aan een computerspelletje met een populariteitsverkiezing volgens het Idols-recept, waarbij elke ronde een afvaller telde. De uitslagen van het spel werden zo gemanipuleerd dat de helft van de kinderen er al in de eerste ronde uitvloog, terwijl de andere helft mocht blijven meedoen. De kinderen moesten vervolgens aangeven hoezeer de uitslag hen geraakt had.
    Het blijkt dat kinderen met onrealistisch zelfvertrouwen, dus die zichzelf veel populairder achten dan ze in werkelijkheid zijn, het meest van streek raken door de vroege afwijzing in het computerspel. Positieve illusies over jezelf kunnen schadelijk zijn, luidt de conclusie. Ook voor kinderen is het erg belangrijk beide benen op de grond te houden. De onderzoekers gaven hun studie daarom een motto van de psycholoog Erich Fromm mee: 'Grip hebben op de realiteit binnen en buiten jezelf is kenmerkend voor een goede geestelijke gezondheid.'

Bron: Sander Thomaes et al. (nog niet gepubliceerd in Psychological Science) Realistic self-Views Buffer Negative Mood Following Social Threat.


Naar Psychologische praktijktips, zelfkennis , Psychologische praktijktips , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .  
 
[an error occurred while processing this directive]