De Volkskrant, 17-11-2007, door Carien Karsten, psychotherapeut. 18 jan.2009

In de voetsporen van Da Vinci

Hondsmoe na een dag nietsdoen op je werk? Het gevoel dat je bent vastgelopen in het leven? Waarschijnlijk lijd je dan aan ‘bore-out’, oftewel vervelingsziekte. Tijd om aan je verborgen talenten te werken.

Tussentitel: Ga op zoek naar de uitdagingen in je leven

‘Het was zo vanzelfsprekend dat ik er drie zou krijgen. Dat droombeeld is helemaal verstoord geraakt. Ik voel dat als krenkend. Waarom gaat mijn leven niet zoals ik verwacht had?’ Rosalie is moeder van twee kinderen, de oudste is 4, de jongste 2. De jongste is ernstig ziek geweest, daarop stortte Rosalie in en meldde ze zich ziek van haar werk bij een middelbare school. Ze gaf les in kunst, maar is daar na zes jaar op uitgekeken. Rosalie en haar man Berend hebben besloten het bij twee kinderen te laten, omdat meer kinderen niet te combineren zijn met het werk.
    Sinds een tijdje zit Rosalie gekluisterd aan de televisie bij de ‘Ik vertrek’-programma’s. Ze droomt ervan met haar man een Bed & Breakfast te beginnen. Zodra ze daaraan denkt, voelt ze de energie in haar stromen. Vanwege de kinderen zit ‘Ik vertrek’ er niet in voor Rosalie. Ze zal dus op zoek moeten naar een andere invulling van haar bestaan.
    Berend heeft het leven wel meer naar z’n hand gezet. Als een moderne Leonardo Da Vinci heeft hij zelf een model uitgevonden voor beleggen met rendement. Een waar kunststukje in deze tijd van recessie. Op z’n lauweren rusten, past hem niet. Vroeger had Berend niets met beleggen. Hij ergerde zich er aan: ‘Beleggen vond ik een duur woord voor iets kopen en maar hopen dat het in waarde stijgt.’ Berend begeleidde in de jaren negentig van de vorige eeuw fusies en overnames. Daar leerde hij hoe je de waarde van een bedrijf op basis van cashflows kunt inschatten. Vervolgens vond hij het een uitdaging om zijn kennis te delen en toe te passen op beleggen bij een beleggingsinstelling. Toen hij na een paar jaar zich verder wilde ontwikkelen, kreeg hij te weinig ruimte voor innovatie. De uitdaging in zijn werk was ver te zoeken. Hij vertrok met een bore-out. Inmiddels heeft hij zijn beleggingsmodel ontwikkeld en is hij alweer bezig met een volgende stap.
    In mijn praktijk als psychotherapeut kom ik veel mensen zoals Rosalie en Berend tegen. Voor Rosalie geldt dat ze wel een vaag idee heeft van wat ze zou willen doen, maar het lukt haar niet een keuze te maken en werkelijk wat aan haar situatie te veranderen. Voor Berend gaat dit niet op, hij is behoorlijk geïnspireerd. Voor een frisse, nieuwe aanpak staat hij open.
    Als therapeut was ik gewend om in situaties zoals van Rosalie op zoek te gaan naar de blokkerende gedachten, of terug te gaan naar traumatische ervaringen uit de jeugd. Soms helpt dat, maar vaak ook niet. De laatste tijd kies ik ervoor om te zoeken naar ontwikkeling van talenten en te kijken hoe die in te zetten zijn voor een meer geslaagd leven. Van een dergelijke benadering kan ook Berend profiteren.
    Een paar jaar geleden stuitte ik op het boek Denken als Leonardo Da Vinci, waarin coach Michael Gelb de talenten beschrijft die Da Vinci typeren. Toen ik door de redactie van Hart en Ziel werd gevraagd om een internetcursus samen te stellen voor mensen die het gevoel hebben vast te zitten in het leven, heb ik ervoor gekozen om Da Vinci’s talenten als uitgangspunt te nemen. Ik heb ze aangevuld en hier en daar veranderd, om ze geschikt te maken voor het traject ‘Train je talent’, dat je kosteloos via de website van Hart en Ziel kunt volgen. Het gaat om talenten die je niet alleen bij genieën zoals Leonardo Da Vinci aantreft, maar die ieder bezit en die je helpen iets van je leven te maken. Je zou het levenstalenten kunnen noemen.
    Wat Da Vinci’s leven in ieder geval duidelijk maakt, is dat nare omstandigheden bepaald geen belemmering hoeven te zijn voor een geslaagd leven. Leonardo was een bastaard kind. Hij werd geboren na een kortstondige affaire van zijn moeder met een notaris. Zijn vader hertrouwde in het jaar van zijn geboorte met een 16-jarig meisje van stand. Ook zijn moeder hertrouwde en kreeg vervolgens vier dochters en een zoon. In geen van beide gezinnen voelde Leonardo zich welkom. Zijn ouders waren nauwelijks in hem geïnteresseerd. Hij groeide op bij de ouders van zijn vader. Hij bleek erg slim te zijn, maar mocht niet studeren omdat hij bastaard was. Zijn kennis van schilder- en beeldhouwkunst deed hij op door in een atelier te werken.
    Leonardo was bepaald niet iemand die bij de pakken neerzat. Hij was ongelooflijk nieuwsgierig, probeerde steeds te begrijpen hoe de wereld om hem heen in elkaar zat en was altijd op zoek naar nieuwe manieren om dingen uit te voeren. Je zou kunnen zeggen dat hij gegrepen was door de vele mogelijkheden die het leven biedt.
    Als je het gevoel hebt dat je bent vastgelopen in het leven, en niet meer weet hoe je er een positieve wending aan kunt geven, kun je maar beter niet gaan graven in jezelf om op zoek te gaan naar zoiets als je innerlijke bron. Want juist als je vastgelopen bent, kom je daar niet bij. Veel beter kun je de uitdagingen die het leven biedt proberen te ontdekken en onderzoeken wat je daarmee kunt doen.


Tussenstuk:
Tien Talenten van Leonardo

1. Sterker worden van nare gebeurtenissen
Omdat Leonardo niet mocht studeren, besloot hij autodidact te worden. In plaats van een studie medicijnen, sneed hij kadavers open.Hij was de eerste die een tekening maakte van het ongeboren kind.

2. Je laten inspireren door het verleden
Leonardo ging ter inspiratie vaak terug naar het landschap van zijn jeugd. Hij vernieuwde de portretkunst door het landschap als achtergrond te kiezen.

3. Je blik verruimen
Leonardo was altijd op zoek naar nieuwe manieren om iets aan te pakken. Zo kwam hij tot tal van uitvindingen. Hij bedacht de principes van het vliegtuig, de auto en het duikerspak.

4. Voorbeelden kiezen
Leonardo maakte graag dingen na die anderen hadden bedacht, om er iets nieuws aan toe te voegen. Zo ontwierp hij nieuw oorlogstuig.

5. Vragen stellen
Leonardo vroeg zich bij alles af hoe iets werkt en kwam daardoor telkens op nieuwe ideeën.

6. Omgaan met onzekerheid
Juist doordat Leonardo zo veel experimenteerde, was hij nooit zeker van het resultaat. Maar omdat hij altijd vernieuwend was en kwaliteit leverde, was hij nooit zonder werk.

7. Kennis en overtuigingen toetsen
Leonardo kwam tot zijn kennis en overtuigingen door alles aan zijn ervaringentoetsen.

8. Verbanden zien
Da Vinci onderzocht hoe het een het ander beïnvloedde. In zijn aantekenboekje schreef hij: ’De aarde wordt uit haar positie gebracht door het gewicht van een vogeltje dat op haar rust.’

9. Zintuigen gebruiken
De gemiddelde mens ‘kijkt zonder te zien, luistert zonder te horen, eet zonder te proeven, beweegt zich zonder zich van zijn lichaam bewust te zijn, ademt in zonder iets van geur of stank gewaar te worden en praat zonder na te denken’, vond Leonardo. Hij benutte al zijn zintuigen.

10. Linker- en rechterhersenhelft gebruiken.
Als geen ander wist Leonardo intuïtie en rationele kennis te combineren. In onze tijd, waarin dingen snel veranderen en je veel keuzen moet maken, kunnen zijn talenten je helpen om richting te geven aan je leven.

Carien Karsten is psychotherapeut, auteur van boeken over burn-out, en oprichter/directeur van StroomQ. Schrijf je in voor de cursus Train je Talent. Een cursus ontwikkeld en gecoacht door Carien Karsten

Naar Psychologische praktijktips , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]