De Volkskrant, 27-07-2007, door Broer Scholtens 1 aug.2007

Cannabisgebruik leidt tot psychose

Cannabisgebruik veroorzaakt op latere leeftijd psychotische aandoeningen. Naarmate meer marihuana is gebruikt, is de kans op zoín aanval hoger. Straffe gebruikers hebben een tweemaal zo hoog risico op psychose of schizofrenie, rekenen Britse psychiaters en psychologen voor in een artikel in The Lancet dat zaterdag verschijnt.
Het is het uitgebreidste onderzoek naar mogelijke gezondheidseffecten van cannabisgebruik. De Britten analyseerden alle cannabisstudies die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd, een kleine tweehonderd. Elf daarvan hadden betrekking op psychose, waaronder Zweedse onderzoeken en een Nederlandse studie van de Universiteit van Maastricht.
    De Britten rekenen voor dat er in Groot-BrittanniŽ 14 procent minder psychotische aandoeningen zouden voorkomen, als niemand cannabis zou gebruiken.
    In 1995 schreef een commentator van The Lancet dat cannabis roken niet ongezond is. Die visie is volledig achterhaald, stellen de onderzoekers.
    Een verhoogd risico van cannabisgebruik op andere aandoeningen konden ze niet aantonen. De Britten keken naar depressie, angstgevoelens en zelfmoordgedachten.


IRP:   Dat cannabis dit soort verschijnselen kan veroorzaken is totaal niet verrassend. De psycho-somatische werking is de reden van het gebruik, en en dat het dan bij sommige mensen ook dit soort gevolgen heeft is bijna vanzelfsprekend. Dit is een evenknie van het feit dat sommige mensen van dezelfde stof een heilzame geestelijke werking ondervonden. Met in de toekomst nauwkeuriger kennis van de werking van de hersenen en de genetica van de betrokkenen, is waarschijnlijk zelfs te voorspellen voor wie wat geldt.


Naar Psycho-fysisch parallellisme  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]