De Volkskrant, 24-10-2006, door Simone de Schipper

Trauma blijkt zichtbaar in hersenen van oorlogsveteraan

De hersenen van oorlogsveteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) zien er anders uit dan de hersenen van gezonde veteranen. PTSS-veteranen voelen lichamelijke pijn minder. Ook blijkt de pijnverwerking in hun hersenen anders te zijn.
Dit concludeert neuropsycholoog Elbert Geuze uit onderzoek waarop hij vandaag promoveert. Het onderzoek is uitgevoerd in het Centraal Militair Hospitaal, in samenwerking met het UMC Utrecht, en is gefinancierd door het ministerie van Defensie.
    Met behulp van hersenscans onderzocht Geuze oud-soldaten die hebben gediend in Libanon, Bosnië of Cambodja. Tien procent van hen heeft last van posttraumatische stress: ze hebben nachtmerries, zijn extreem prikkelbaar en proberen oorlogsherinneringen te vermijden.
    Naast de veranderde pijnverwerking ontdekte Geuze dat de hersenschors – de buitenste hersenlaag – dunner is en minder goed werkt, met name aan de voorkant van het brein. Dit deel van hersenen regelt onder andere het werkgeheugen, het interpreteren en relativeren van gebeurtenissen en het afremmen van impulsen.
    Ook laat Geuze met hersenscans zien dat bij veteranen met PTSS bij geheugentaken andere, ‘verkeerde’ hersendelen worden gebruikt, wat mogelijk het slechtere geheugen in deze groep verklaart. Ook zag hij dat het belangrijkste remmende signaalsysteem van de hersenen minder goed werkt.
    Deze hersenveranderingen zijn niet het gevolg van ervaringen op het slagveld. Weliswaar hebben die effect op de hersenen, en is de kans op de stoornis groter naarmate de gebeurtenissen ernstiger zijn. Maar de soldaten met en zonder PTSS die Geuze vergeleek, hadden dezelfde leeftijd, dienden in hetzelfde gebied en hadden ongeveer hetzelfde meegemaakt.
    ‘De verschillen liggen dus niet aan de gebeurtenissen, maar aan de wijze waarop soldaten die verwerken’, zegt Geuze. ‘Mogelijk waren de hersenen al anders, en maakte dat de betrokkenen kwetsbaar om bij gruwelijke gebeurtenissen PTSS te ontwikkelen.’
    Om oorzaak en gevolg te achterhalen, onderzoekt het Centraal Militair Hospitaal een gedeelte van de soldaten die naar Uruzgan afreizen al voor de uitzending.


IRP:   Voor de uitgebreidere versie van dit verhaal, zie hier .


Naar Psycho-fysisch parallellisme  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]