De Volkskrant, 14-02-2005, van verslaggever Marc van den Broek

Snel reactievermogen leidt tot langer leven

Een goed reactievermogen is van grote, mogelijk beslissende, invloed op hoe oud iemand kan worden. Met deze vondst zeggen de Schotse onderzoekers een sleutelfactor op het spoor te zijn die bepalend is voor het tijdstip van overlijden. Dit schrijven ze in het Amerikaanse tijdschrift Psychological Science, dat binnenkort verschijnt.


De zoektocht naar factoren die invloed hebben op het moment van sterven, is al eeuwenlang gaande. Onderzoekers zijn er al veel op het spoor gekomen. Roken is niet goed voor de gezondheid en mannen leven gemiddeld korter dan vrouwen. Ook de sociaal-economische klasse speelt een rol, hoe hoger die is, hoe ouder iemand wordt. In het verlengde daarvan speelt het intelligentie quotiŽnt (IQ) een grote rol.
     In 1988 is als onderdeel van een ander onderzoek bij 898 mensen het reactievermogen vastgesteld. Ze waren toen 56 jaar oud. Daarnaast is vastgesteld of de deelnemers roken, hoe hoog hun IQ is en is gevraagd naar de sociale klasse en het aantal jaren onderwijs. De onderzoeksgroep was een doorsnede van de Schotse bevolking.
    De onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh en de Gezondheidsdienst van Glasgow hebben de gegevens van deze groep gebruikt voor hun studie.
    Veertien jaar later, in 2002, bleken 185 van de 898 mensen te zijn overleden. Dat waren meer mannen dan vrouwen en meer rokers dan niet-rokers. Verrassender was dat ook het reactievermogen een grote invloed had. Bij de overledenen zaten naar verhouding veel mensen met een trager reactievermogen.
    Na wat statistisch gegoochel blijkt het reactievermogen een grotere invloed te hebben dan het IQ, sociale klasse of aantal jaar onderwijs. Roken heeft wel meer invloed.
Een belangrijke bevinding omdat het vaststellen van reactievermogen niets te maken heeft met intelligentie. Hoe snel iemand reageert op een onverwachte situatie hangt af van processen die onbewust in de hersenen plaatsvinden.


Naar Psycho-fysisch parallellisme  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]