Psychologische krachten en begrippen

Bewustzijn
Vrijwel anoniem gezien als de hoogste functie van de menselijk geest, en volgens ook vrijwel iedereen gezien als iets uniek menselijks. Dat laatste is vanuit een evolutionair standpunt onwaarschijnlijk - waarschijnlijker is een grote stap van andere soorten naar de mens, maar dus gepaard gaande met lagere vormen van bewustzijn bij andere soorten.
    Volgens het psycho-fysisch parallellisme moet ook met het bewustzijn een fysiek aanwijsbaar proces corresponderen. Naar alle waarschijnlijkheid is dat een cirkelproces , dat zich vermoedelijk afspeelt over diverse tot vele tussenstations, die tussenstations zijnde de diverse modules en functionaliteiten die in de hersenen zitten . Zoals er in de hersenen een proces is waarin de zintuiglijke waarnemingen van de buitenwereld gecombineerd worden ("het geluid van het loeien dat hoort bij het beeld van een koe"), kan er ook een proces bestaan dat de interne representaties, de zelf-opgewekte of uit het geheugen gehaalde beelden, met elkaar combineert. Waarbij dat laatste van nature leidt tot een cirkelproces , omdat het daardoor opgewekte beeld weer deel uitmaakt van de verzameling interne beelden, een vorm van zelfreferentie bekend van het Droste koekjesblik .
    Het is niet duidelijk of met het bewustzijn een specifieke lokaliseerbare model correspondeert, of dat het geheel of deels bestaat uit een gedistribueerd proces. De laatste bevindingen dat intelligentie in hoge mate bepaald wordt door de kwaliteit van het netwerk van verbindingen in de hersenen , maken het waarschijnlijk dat dit netwerk ook een essentiŽle rol heeft bij het bewustzijn.
    Het is een plausibele intuÔtie dat de spraakcentra, het verbaliseren, een belangrijk deel uitmaken van het proces van bewustzijn ("Denken is praten in je hoofd") .
    Overigens kunnen meditatie en soortgelijke training dan gezien worden als oefening in het onderhouden van de bewustzijncirkel zonder er de beelden en emoties uit het hier en nu aan toe te voegen - een vorm van een stationair- of leegloop-cirkelproces dus.
    Alle zaken opgemerkt over het cirkelproces zijn dus vermoedelijk ook van toepassing op het bewustzijn. Voor een praktisch voorbeeld, zie hier .
    De sociologische variant van bewustzijn is, verrassenderwijs, de media .
 


Naar Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]