De Volkskrant, 16-04-2011, door Malou van Hintum 16 apr.2011

Stemmen die er niet zijn

Toegankelijk, informatief en overzichtelijk: het boek Stemmen horen van psychiater en hersenonderzoeker Iris Sommer is een must voor iedereen die leeft met stemmen.

Sommer, verbonden aan het UMC Utrecht, doet de wetenschappelijke stand van zaken uit de doeken, legt uit door welke hersenmechanismen mensen stemmen horen, geeft een overzicht van de psychiatrische ziekten waarbij ze een rol spelen en van de behandelmethoden.

Sommer slaagt er goed in de wereld van de stemmenhoorders niet alleen inzichtelijk, maar ook invoelbaar te maken. Daarbij is het trouwens niet alleen maar kommer en kwel. Zo vertelt Sommer dat een eenzame vrijgezel de waan had dat de Pussycat Dolls hem achtervolgden. 'Door antipsychotische medicijnen raakte hij zijn Dolls kwijt, dus is hij maar weer gestopt.'

Meestal is het natuurlijk geen lolletje. Stemmen die schelden, bedreigingen uiten of oproepen akelige dingen te doen omdat anders dierbaren zullen overlijden, kunnen tot wanhoop drijven. En bijna elke stemmenhoorder heeft weleens de zin gehoord 'je moet zelfmoord plegen'. Tien procent van de patiŽnten met schizofrenie sterft door suÔcide; in de gewone bevolking is dat 0,01 procent.

Geweld dat psychotische patiŽnten plegen, is vanuit hun eigen perspectief vaak 'pure zelfverdediging', schrijft Sommer. Zo kan iemand in de conducteur met oorpiercing de robotmens herkennen die aardbewoners als vee voor voedselproductie wil houden. Overigens is de kans dat psychotische patiŽnten zelf slachtoffer worden van geweld veel groter dan dat ze zelf geweld plegen - juist omdat ze zich vaak vreemd gedragen.

Opvallend: Sommer pleit ervoor de vroegere mannen- en vrouwenafdelingen weer in ere te herstellen. Manische mensen zoeken seksueel contact, en psychiaters willen niet dat hun patiŽnten de kliniek zwanger verlaten.

Iris Sommer: Stemmen horen. Balans; 240 p.; Ä18,95; ISBN 978 94 600 3301 8.
 

Naar Neurologie, taal , Neurologie, beslissingen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]