De Volkskrant, 18-03-2006, door Maarten Evenblij

Gaatje in het hart heeft toch invloed op migraine

Het 'gaatje' blijft cardiologen en migrainespecialisten kopzorgen geven. Dit lek in de scheidingswand tussen linker- en rechterboezem van het hart komt relatief vaak voor bij mensen met migraine. Met een ingenieuze techniek, waarbij een implantaat (soort parapluutje) via de liesadel in het hart wordt gebracht, kan het gaatje worden dichtgemaakt. Dat is een bewezen therapie die de kans op een tweede herseninfarct vermindert. Maar helpt het ook tegen migraine?
    Vorige maand meldde de Utrechtse cardioloog in opleiding dr. Marco Post dat een behandeling van het hart bij meer dan 60 procent van de migrainepatiŽnten verlichting geeft. Neurologen trokken dat in twijfel. De gehanteerde definitie van migraine was onduidelijk, patiŽnten werd achteraf gevraagd of ze nu minder last van migraine hadden dan voor de operatie en een controlegroep ontbrak. Ze verwezen studie, net als een aantal eerdere, naar de prullenbak. .
    Afgelopen maandag werd op een internationaal cardiologen congres in Atlanta een betere studie gepresenteerd. Van 147 patiŽnten met een behoorlijk gat in het hart en ernstige migraine kreeg de helft een behandeling en de andere helft een schijnbehandeling. Die laatsten werden wel verdoofd, kregen een sneetje in de lies en drie maanden lang aspirine, maar geen parapluutje. De voorlopige resultaten laten wel een effect zien, maar zeker niet ze groot als verwacht.
    Zo werd het gewenste eindpunt van halvering van het aantal migrainedagen in 50 procent van de patiŽnten, zes maanden na de operatie, niet gehaald. Men kwam tot 42 procent vermindering, terwijl de gefopte patiŽnten 23 procent van de doelstelling haalden. Wel nam de hoofdpijnbelasting (combinatie van duur en aantal hoofdpijnaanvallen) significant af: 37 procent bij de behandelden en 17 bij de placebogroep.
    'Geen' bewijs dat we migraine-patiŽnten deze behandeling maar moeten gaan geven. Wel dat het concept werkt voor een bepaalde groep patiŽnten', zegt hoofdpijnspecialist dr. Andrew Dowson van het Londense King College Hospital, een van de twee hoofdonderzoekers van de studie. 'De resultaten laten ook zien dat het niet gaat om een gen dat toevallig verantwoordelijk is voor zowel migraine als voor het niet goed sluiten van het harttussenschot na de geboorte. Door het gat te s.luiten kunnen we de migraine immers beÔnvloeden.' Dowson benadrukt dat de gegevens verder moeten worden geanalyseerd, maar hij verwacht dat de resultaten daardoor sterker zullen worden. De studie is basis voor verder onderzoek met meer patiŽnten en een langer vervolg van de resultaten, meent hij.
    Neuroloog en migrainespecialist van het UMC in Leiden prof. dr. Michel Ferrari, is na deze resultaten nog even sceptisch als vorige maand. 'Deze studie-opzet is beter, maar het effect is gering ten opzichte van een nepoperatie. Ik sluit niet uit dat er effect is, maar wil het niet klinisch relevant noemen. Zeker niet omdat er heftige complicaties van de ingreep kunnen zijn.'
    De Rotterdamse cardioloog dr. Folkert Meijboom is daar niet zo bang voor. Het thorax-centrum van het Erasmus MC plaatst al enkele jaren deze implantaten tegen herseninfarcten en TIA's. 'Het is geen ingrijpende techniek, maar ook niet zonder risico's.' 5 procent geeft complicaties.


Terug naar Psychologische krachten, cirkels  , Psychologische krachten  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]