Joop.nl, 06-04-2013, door Malika el Allaoui - Studente Human Resources Management uitleg of detail 7 okt.2011

De PVV wil geen problemen oplossen

Kunnen de 150 parlementsleden mij als Marokkaanse Nederlandse uitleggen hoe zij een debat met de titel 'Marokkanenprobleem' op de staatsrechtelijke agenda hebben toegelaten?


De PVV kennen wij als de man met de hamer die, als het gaat om migrantenproblemen, overal spijkers ziet. Met die kortzichtigheid en eendimensionale oriëntatie van de werkelijkheid, kun je geen problemen oplossen. Al blijf je ze benoemen tot je erbij neervalt. Het oplossen van deze problemen is alles behalve het doel van de PVV. Iedereen die over een gezond verstand beschikt weet dit. En dat bleek wederom uit het debat. Een grote show voor de bühne en klaar was het. De sensatiezuchtige wezentjes in ons land werden weer van een shotje sensatie voorzien en men kon weer lekker gaan slapen.

Ik was gisteren getuige van een gênante vertoning van onze parlementaire democratie. Met een beschaamd gevoel de tirade van de PVV'er van Klaveren aangehoord. Een grote tirade aan racistische duidingen en onuitvoerbare oplossingen die tegen alle verdragen ingaan. Hieruit kon je concluderen dat voor de PVV het Marokkanenprobleem niet werkelijk bestaat. Zoals we de PVV tactieken kennen wordt de titel als een instrument ingezet om te polariseren, tegenstellingen in de samenleving te vergroten en via incidenten de anti-islam agenda te duiden. Niet meer en niet minder. In al die jaren dat er problemen zijn met bepaalde groepen en in sommige wijken, heeft de PVV nooit één werkbare oplossing aangedragen.

Jarenlang moesten wij de problemen rondom Marokkaanse jeugd benoemen, erkennen en nog eens benoemen en erkennen. Maar ik verwacht van mijn mede Nederlanders dat zij ook niet moeten ontkennen en niet moeten bagatelliseren dat we een PVV-racismeprobleem hebben. Als Marokkaanse Nederlandse raakt mij de titel van het debat wel degelijk. Op een gegeven moment ben je het ook zat het stigma te dragen. De benaming van het debat doet mij en mijn mede Marokkaanse Nederlanders een hoop onrecht aan. Het doel is gericht op het vergroten van tegenstellingen, polariseren en groepen mensen op een hoop gooien. Een dieptepunt is dat dit debat, door een liberale partij als de VVD, mogelijk werd gemaakt. En nog kwalijker is dat de PvdA aan het debat heeft deelgenomen en aan deze PVV framingen meedoet. Doodleuk alle principes overboord gooien en zeggen: "wij nemen deel aan de 'inhoud'". Dit is het niveau waarop de PvdA inmiddels de landelijke politiek bedrijft.

Hulde aan GroenLinks die als enige partij een statement maakte door zich te distantiëren van dit debat. Dat men in de Tweede Kamer over jeugdcriminaliteit onder Marokkaanse jongeren wil debatteren heb ik, met vele Marokkaanse Nederlanders met mij, niets op tegen. Maar zoals wij de jeugdcriminaliteit moeten benoemen en erkennen, moeten we de racistische en anti-islam agenda van Wilders ook benoemen. De PVV benoemt de problemen niet met het doel deze op te lossen, maar juist deze te vergroten en volgens weg te lopen. Waarom zou je oprecht geïnteresseerd zijn in oplossingen voor die problemen, als je deze ook kunt uitbuiten om je politieke bestaansrecht in stand te houden?.
Deze intenties moet je durven te veroordelen, simpelweg omdat deze niet deugen.

Ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat de VVD willens en wetens deze foute intenties steunt. Eerder zei deze partij dat "Niet je afkomst telt, maar je toekomst". Het tegendeel blijkt waar. Dit is het tegenwerken van de opkomst van de ambitieuze Marokkaanse Nederlanders die trots zijn op hun beide nationaliteiten, die in tegenstelling tot andere bevolkingsgroepen veel meer integreren, die discriminatie op de arbeidsmarkt moeten overwinnen, die hard werken voor hun gezinnen en voor hun toekomst.

Oplossingen
Een tijd geleden keek ik met verbazing naar een aflevering van Tegenlicht waarin een politicus van Marokkaanse afkomst te zien is, die in Amsterdam voor zijn effectieve aanpak voor probleemjongeren werd afgestraft. Ahmed Marcouch heeft jarenlang de problemen rondom Marokkaanse jongeren in Amsterdam keihard benoemd. Hij stond voor een harde, maar een rechtvaardige aanpak. Met pragmatische oplossingen die werkten, die het verschil maakten in die wijken. In tegenstelling tot de PVV waren dit werkelijke oplossingen voor werkelijke problemen. De aanpak was inclusief de kritiek op de slurpende subsidie-instituties die geen kwaliteit leverden. Dat werd hem niet in dank afgenomen, dus word je binnen de kortste keren een kopje kleiner gemaakt. Ook de politiek en de instituties hebben niet altijd baat bij het oplossen van maatschappelijke problemen.Reacties:


Ton evertsen, za 06 april 2013 21:07 Reageer op Ton

wat mij irriteert is euh eigenlijk heel veel

Feiten zijn er, we weten dat er een probleem is, criminaliteit etc oke

maar dan krijg je eerst wilders die dat op de hele groep betrekt, dan krijg je een dame die vol woede roept dat zij juist gediscrimineerd wordt (alsof het 1 het ander uitsluit) een schrijver die iets vaags over voetbal houligans roept en cliché no1 er op loslaat: er zijn ook goede en die moeten we laten zien (meneer benalli je kunt goed en slecht niet wegstrepen niet alles is goed omdat er 9999 goede dagen en 1 slechte is, die dag is dat gewoon slecht)
.

Marc Brama, za 06 april 2013 20:35 Reageer op Marc

Is het punt niet dat in feite niemand probeert te ontkennen dat er probleem Marokkanen zijn, maar dat het dubieus begint te worden als mensen uitspraken doen als “bevolkingsgroep X = probleem”. Dat is in de geschiedenis immers al eerder vertoond (Godwin!... maar niet werkelijk) en kan onder omstandigheden leiden tot nog veel dubieuzere situaties (voorzichtig uitgedrukt).

Ik ben het in ieder geval met de schrijfster eens als ze zegt dat de PVV geen belangstelling heeft voor oplossingen. Oplossingen zoeken is iets waar de PVV electoraal gezien in het geheel niets aan heeft. Juist problemen, irritaties, boosheid, angst, wantrouwen (en het met opzet aanwakkeren daarvan) etc. zijn electoraal lucratief. Jammer dat zoveel mensen geloven dat de PVV de oprechte intentie heeft hun te willen helpen.
.

patrick faas, za 06 april 2013 20:26 Reageer op patrick

“Kunnen de 150 parlementsleden mij...uitleggen hoe zij een debat met de titel 'Marokkanenprobleem' op de staatsrechtelijke agenda hebben toegelaten?”

Op die uitleg wacht ik ook. Er is namelijk een goede reden dat racistische discriminatie grondwettelijk niet is toegestaan. Haat maakt meer kapot dan je lief is. Verwacht voorlopig geen vrede onder het volk. “PVV” zal over 100 jaar nog vies klinken, want het duurt wel even voordat de huidige generaties uitgestorven zijn. En dan nog. Deze zwarte bladzijden van Nederlands geschiedenis worden niet uit onze geschiedenisboeken gescheurd. Ze blijven een schande, tot in de eeuwen der eeuwen. Waartoe al die vuiligheid?

“Ik hoef de wapens nog niet op te nemen,” schrijft een enkel Breivikje, enthousiast over het ongrondwettelijk debat. Is dat de gedachte erachter? Reageren we op de dreigementen van extreem-rechts door de grondwet te negeren? Geven we de Breivikjes hun zin omdat we bang zijn voor meer aanslagen zoals op Utøya?

Wees geen Dutchbatters, parlementariërs. Wees niet laf. Lever onze moslims niet uit, maar bescherm hen.
.

Henk van Wingerden, za 06 april 2013 21:25 in reactie op patrick faas Reageer op Henk

Die laatste zin van u kan dus echt niet!!!
.

Malika el Allaoui, za 06 april 2013 20:19 Reageer op Malika

@dirk hoek Maar iedereen weet dat in lage sociale klassen evenveel criminaliteit voorkomt en dat dat niet gerelateerd is aan etniciteit of cultuur.
De simpelheid en gebrek aan nuance waarmee mensen naar problemen van migranten kijken is gevaarlijk. Bovendien hoe goed de meerderheid het ook doet, je wordt nooit als volwaardig geaccepteerd. Integratie is ook moeilijk, als het in Amerika na al die eeuwen nog steeds niet vanzelfsprekend gaat, waar dan wel? Maar het wordt eng als er extremen ontstaan.
De anti-islam PVV-agenda is extreem en heeft veel kenmerken van de fascistische NSB en andere regieleuze extremisten. Dat moeten wij ook durven erkennen
.

Piet de Geus, za 06 april 2013 20:03 Reageer op Piet

Dat de PVV geen problemen op wil lossen is nou niet echt een verrassend inzicht. Hun core business is schermen met het excuus dat ze dingen signaleren die eerder al door Rita Verdonk, Pim Fortuyn, Jan Marijnissen en Hans Janmaat werden "gesignaleerd".
.

Joop Schouten, za 06 april 2013 20:01 Reageer op Joop

'De aanpak was inclusief de kritiek op de slurpende subsidie-instituties die geen kwaliteit leverden.'

Mooi. Dit is een punt die veel meer aandacht verdient.

...

Helder geschreven stuk. De polarisatie moet stoppen.

Bedankt.
.

Henk van Wingerden, za 06 april 2013 19:41 Reageer op Henk

Maar zoals wij de jeugdcriminaliteit moeten benoemen en erkennen, moeten we de racistische en anti-islam agenda van Wilders, de anti-christenen agenda van Pechtold, de anti-jongeren agenda van Henk Kroll....enzovoort.
Ik bedoel maar: Iedereen benoemd en erkend alleen datgene dat in hun visie past, misschien ligt daar de wortel.....
.

A.M. Heupscheuten, za 06 april 2013 19:39 Reageer op A.M.

''Oplossingen
Een tijd geleden keek ik met verbazing naar een aflevering van Tegenlicht waarin een politicus van Marokkaanse afkomst te zien is, die in Amsterdam voor zijn effectieve aanpak voor probleemjongeren werd afgestraft.''

Het spijt me. Als de oplossingen van de verlosser Achmed Marcouch werkelijk hout hadden gesneden, had u geen debat over het "marokkanenprobleem" hoeven aanschouwen en had u zich derhalve ook niet gestigmatiseerd hoeven voelen.
Er is namelijk nog steeds een onevenredig groot probleem met tuig en criminelen dat uit uw bevolkingsgroep afkomstig is.
Als studente HRM, iemand die wil meedoen en bijdragen aan onze samenleving hoeft u zich niet aangesproken te voelen, maar u doet dat wel. Kunt u dat uitleggen?
De slachtofferrol past iedereen, maar siert slechts weinigen.
.

Mr Q, za 06 april 2013 21:38 in reactie op A.M. Heupscheuten Reageer op Mr

Er is een debat gevoerd met als titel "Marokkanenprobleem", daarom voelt ze zich aangesproken. Ze is immers Marokkaans. Als het debat "criminelenprobleem" had geheten, had ze zich niet aangesproken gevoeld.

Net als bij een vergadering van de vereniging van eigenaren van een flat/blok men ook wel spreekt over een 'muizenprobleem" of kakkerlakkenprobleem". Een probleem dat opgelost moet worden ...

Tagesordnung: Judenfrage
http://leobaeck.oxfordjournals.org/content/48/1/87.extract
.

Berthold Hohenlowe, za 06 april 2013 19:36 Reageer op Berthold

De meest gênante vertoning in onze parlementaire democratie is dat er een behoorlijk aantal lieden volkomen lak hebben aan alles wat met democratische beginselen te maken heeft ........ mevrouw Malika el Allaoui. Daar heeft u geen 250 kamerleden voor nodig.
.

Dik Hoek, za 06 april 2013 19:22 Reageer op Dik

Misschien omdat er veel problemen zijn met Marokkanen? En niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, België, Italië, Spanje en Frankrijk.
.

Tjeerd Kok, za 06 april 2013 20:16 in reactie op Dik Hoek Reageer op Tjeerd

"Misschien omdat er veel problemen zijn met Marokkanen?"
Nee!
.

Schrijvende Rechter, za 06 april 2013 22:02 in reactie op Tjeerd Kok Reageer op Schrijvende

ja


 
Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]