DePers.nl, 16-07-2009. 30 jul.2007

Hollandse consensus

Decennialang werd verondersteld dat het waarnemen van onze zintuigen, zoals de ogen en de oren, grotendeels vanuit losstaande hersengebieden wordt gestuurd. Sinds halverwege de jaren negentig zijn er echter aanwijzingen voor vroege integratie. ‘Onze zintuigen zouden zich volgens die visie dus in een veel eerder stadium al verenigen’, aldus Van Atteveldt.
    De projectvoorstellen die de onderzoekster twee beurzen opleverden, haken in op dit debat in de literatuur. Sterker nog: haar uiteindelijke publicaties zouden weleens kunnen leiden tot een staaltje oer-Hollandse consensus. De hypothese van Van Atteveldt is namelijk dat beide opties te verdedigen zijn.
    ‘Er kan sprake zijn van snelle waarneming vanuit je ooghoeken, want dat kan gevaar betekenen. Het is belangrijk dat je dit snel definieert. Maar als je iets nauwkeurig wilt waarnemen, bijvoorbeeld als je naar mij luistert, dan kijk je ook naar mijn mondbeweging. Door mensen onder andere te scannen wil ik beide functies in één experiment stoppen, zodat ik dat binnen één design kan analyseren.’


Naar Psychologische krachten, compartimentalisatie & integratie  , Psychologische krachten  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]