De Volkskrant, 04-06-2011, door Malou van Hintum 4 jun.2011

Stress geeft depressief brein

De combinatie van stress en een afwijkend gen zorgt ervoor dat sommige mensen een grotere kans hebben op depressie dan andere. Dat schrijft hersenonderzoeker Lotte Gerritsen (UMC St Radboud) in Molecular Psychiatry. Het gen waar het om gaat is het BDNF-gen, dat een groeifactor maakt die belangrijk is voor de hersenontwikkeling.
    Gerritsen bracht de hersenanatomie van krap zeshonderd gezonde vrijwilligers in beeld. Ze onderzocht daarnaast wie stress had meegemaakt in de kindertijd, zoals een scheiding van de ouders. Ook bekeek ze of iemand drager was van een normaal of een afwijkend BDNF-gen.
    Uit Gerritsens onderzoek blijkt dat in de anatomie van de hersenen niet zichtbaar is of iemand een normaal of afwijkend BDNF-gen heeft. Maar als iemand een afwijkend gen heeft Ún stressvolle gebeurtenissen in de kindertijd heeft meegemaakt, blijkt een bepaald hersengebiedje in de prefrontale cortex kleiner dan bij anderen. Het is dus pas onder invloed van een omgevingsfactor, stress, dat het (afwijkende) gen de hersenanatomie be´nvloedt.


IRP: 


Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]