De Volkskrant, 10-12-2013, van verslaggever Tonie Mudde 11 dec.2013

Als de emoties veranderen, kondigt depressie zich aanIn de periode voordat mensen in een depressie schieten, krijgen hun dagelijkse emoties al een ander patroon. Wie langzamer herstelt van een gebeurtenis, zoals een stressvolle vergadering of een vervelend telefoontje, loopt een groter risico op het krijgen van een depressie. .

Dit blijkt uit onderzoek van onder meer Wageningen UR waarbij proefpersonen tien keer per dag invulden hoe ze zich voelden. De resultaten, maandag gepubliceerd in PNAS, bieden hoop op een betere voorspelbaarheid van depressie. Hoewel bijna een op de zes mensen een keer in zijn leven wordt geveld door deze slopende ziekte, kunnen wetenschappers nog slecht aanwijzen wanneer mensen dicht tegen een depressie aan zitten.

Hoofdonderzoeker Ingrid van de Leemput vergelijkt het ontstaan van een depressie met een deinend schip op zee. Zolang het zwaartepunt laag zit, blijft de boot ook na een windvlaag rechtop. Maar wanneer het zwaartepunt te hoog komt te liggen, raakt de boot uit evenwicht. Bij een verstoring rolt het schip verder van links naar rechts, om uiteindelijk om te slaan.

'Bij depressies zien we ook dit soort kantelpunten', zegt Van de Leemput. 'Gezonde mensen verwerken gebeurtenissen behoorlijk vlot. Maar mensen die tegen een depressie aan zitten, blijven langer hangen in hun emoties. Ze blijven bijvoorbeeld langer verdrietig na een vervelend telefoongesprek met de schoonmoeder.'

De nieuwe studie past binnen een trend om depressies te beschouwen als een netwerkprobleem. Binnen zo'n netwerk grijpen tal van factoren op elkaar in, zoals lusteloosheid, slaap en privégebeurtenissen. Een verandering op één front kan een kentering in gang zetten, waarbij bijvoorbeeld meer stress leidt tot slechter slapen wat weer leidt tot nog meer stress.

Van de Leemput: 'Door zo'n feedbackloop (zie graphic, red.) kunnen mensen in een depressie schieten. Maar het goede nieuws is dat er ook een feedbackloop in de tegenovergestelde richting kan ontstaan, waardoor je weer gezond wordt.'

Jim van Os, hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit Maastricht, is gecharmeerd van de nieuwe studie. 'Door dagelijkse emoties in kaart te brengen, kunnen patiënten in de toekomst wellicht samen met hun behandelaar meer grip krijgen op deze tot nu toe erg onvoorspelbare ziekte.'IRP: 


Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]