De Volkskrant, 19-02-2011, door Malou van Hintum 19 feb.2011

Testosteron fnuikt empathie

Testosteron, het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon, be´nvloedt de mate van inlevingsvermogen: meer testosteron zorgt voor minder empathie. Dat blijkt uit onderzoek van experimenteel psycholoog Jack van Honk (Universiteit Utrecht) waarover hij in het tijdschrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) publiceert.
    Dat vrouwen zich beter kunnen inleven in anderen dan mannen, heeft onderzoek al vaker aangetoond. Of die hogere score wordt veroorzaakt door lagere testosteronniveaus van vrouwen, onderzocht Van Honk door zestien vrouwen respectievelijk een halve milligram testosteron en een placebo toe te dienen. Vervolgens vergeleek hij hoe goed ze verschillende gezichtsuitdrukkingen interpreteerden. Daaruit bleek dat driekwart van de proefpersonen het er slechter afbracht nadat ze testosteron hadden geslikt. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat testosteron de bewuste herkenning van emotionele gezichtsuitdrukkingen be´nvloedt. Van Honk laat nu zien dat dit ook op onbewust niveau het geval is.
    De testosteronafgifte in de baarmoeder zorgt voor de seksualisering van het brein. Die prenatale testosteronafgifte is terug te zien in de wijsvinger-ringvinger-ratio: hoe korter de wijsvinger ten opzichte van de ringvinger, hoe groter de blootstelling van testosteron in de baarmoeder. Deze ratio verklaart voor ruim vijftig procent het effect van testosteron op empathie.


Naar Psychologische praktijktips , Psychologische krachten  , Psychologie
lijst
, Psychologie overzicht , 
Algemeen overzicht  , of site home .