VARAgids, nr. 43-2011, door Roger Abrahams 1 jul.2012

Entertainment

Deed-ie 't of deed-ie 't niet?

Met
Wedden dat ik het kan knipoogt SBS 6 natuurlijk naar de oervader van het genre. Daarom doken wij de 22 bizarste weddenschappen voor u op uit het archief van AVRO's Wedden dat...?

Onderaan de rechterpagina kunt u lezen welke van deze weddenschappen werden gehaald en welke niet.


1.
De Duitsers Dirk Öbel en Uwe List beweerden aan het dichtslaan van een portier te kunnen horen om welk type auto het ging. Coureur Jan Lammers koos uit 45 auto's 5 exemplaren en reed ze de studio in. Jos Brink - wie anders? - deed de portieren dicht.

2.
Kees de Blaaij uit Yrseke was sinds zijn jeugd gefascineerd door oren omdat zijn oma, steevast in Zeeuwse klederdracht gestoken, ze nooit liet zien. De Blaaij zette zich bij Wedden dat...? aan het waagstuk om 51 Nederlandse en internationale beroemdheden te herkennen door slechts te kijken naar een foto van hun oor, en dat in 3 minuten tijd.

3.
Een ei klemmen tussen een locomotief en een treinwagon zonder dat het dingetje kapotgaat, kan dat? Machinist Henk Riebeek bestuurde de locomotief, rangeerder John Scheerbeek gaf hem aanwijzing en. Ze kregen 3 minuten de tijd.

4.
De Duitse Barbara Bauditz at elke dag twee tabletten chocolade (dat dit haar niet was aan te zien, dankte ze aan 'veel salade en yoghurt tussendoor). Bauditz beweerde geblinddoekt 100 verschillende soorten chocolade te kunnen onderscheiden, waaronder Milka Trauben-Nuss en Ritter Sport Pfefferminz. Met een selectie van 5 ging de weddenschap in. 'Die Wette... gilt!'

5.
En toen liepen er 25 koeien door de studio. Boer Van Beieren - met hoed, stok en regenjas - waadde door poep en plas, op zoek naar zijn eigen 5 exemplaren.

6.
Na de verloren WK-kwalificatiewedstrijd tegen Belgie in 1985 riep Harry Bakker uit: 'Ze moeten die bal gewoon het stadion uitschieten!' In Wedden dat...? mocht hij het zelf proberen: 2 minuten in stadion De Kuip in Rotterdam om er een voetbal over de tribune te trappen. Hij mocht het zo vaak proberen als hij wilde.

7.
Jo Fober uit Voerendaal had vroeger een leraar die hem de loop van rivieren liet uittekenen. Gelukkig maar, want Jos Brink zette hem voor een groot bord met 75 vellen met daarop niets meer dan de loop van een willekeurige rivier op aarde - Jenisej, Darling, Limpopo - en aan Fober de taak om ze binnen 3 minuten allemaal te herkennen.

8.
Leo Allejaar stelde alle belangrijke damstanden uit damwedstrijden van de afgelopen - jawel- 100 jaar te kunnen herkennen in niet meer dan 2,5 minuut.

9.
Veel weddenschappen uit Wedden dat...? werden uitgevoerd door mensen die hun kunstje al eens in het Duitse origineel Wetten, dass...? hadden vertoond. Zoals die Beier die beweerde binnen 3 minuten geblinddoekt naam en type te kunnen noemen van 6 ski's die willekeurig uit 100 verschillende soorten waren geselecteerd. Dat leverde dus antwoorden op als 'Atomic Competition' en 'Völkl perfection S1'

10.
Kan een honkballer binnen 3 minuten 200 ballen slaan? Dat wil zeggen: gemiddeld meer dan 1 per seconde?

11.
Zaalweddenschap: Jos Brink werd uitgedaagd om twintig Italianen in de studio te krijgen, die samen meer dan honderd meter spaghetti aan elkaar zouden knopen. 'Buona sera!'

12.
In Nederland waren eind jaren 80 circa 300 kappers werkzaam die wel eens aan wedstrijden meededen. Kapper Rob Zweers uit Oostzaan zei dat hij aan het kapsel van een model kon herkennen wie haar geknipt had. In de studio in Aalsmeer verschenen 20 modellen waaruit er 5 werden gekozen. Zweers kreeg 2,5 minuut. 'Ehm... Ben Bosman uit Beverwijk:

13.
Ralf-Jurgen Kraft en Wolfgang Landdach uit Düsseldorf konden grammofoonplaten herkennen aan hun groeven. Van de 100 overeengekomen lp's kregen ze er vijf voorgelegd. De klok tikte, zoals gebruikelijk, tot 180 seconden.

14.
Marcel Troost en Robert Blinkhof slenterden kennelijk zo vaak door de Nederlandse binnensteden dat ze claimden dat ze, na 10 seconden te luisteren naar het liedje 'Ik hou van Holland', naam, eigenaar en standplaats van het desbetreffende draaiorgel konden opnoemen. Wedden dat...? verzamelde voor 2 miljoen gulden aan draaiorgels en reed er 5 voor de neus van het geblinddoekte duo.

15.
Bram Waterman uit Den Haag moest al skateboardend tien boven op een halfpipe gemonteerde basketball en in een koker mikken, en dat binnen 2,5 minuut.

16.
Weet u het nog? 25 turners in 1,5 minuut al salto springend over een levend paard?

17.
En toen stond er een zwembad in de studio, Zeven medewerkers van een zwembad in Assen dachten namelijk dat zij in dat water een gewone eenpersoonsbadmuts z6 konden oprekken dat er 1000 liter water en 4 kinderen in pasten, Ze kregen 1 reservebadmuts mee - maar die knapte.

18.
Misschien wel de raarste weddenschap: klootschietkampioen Dinant Roerdink nam plaats achter een blinde muur en begon vanaf daar eieren te lanceren. Drie compagnons aan de andere kant, uitgedost in kippenpakken, vingen ze op in een mandje op hun hoofd. 30 eieren dienden heel te worden afgeleverd, Overigens kwam Roerdink, echt waar, uit Eibergen.

19.
Hendrikjan Renes uit Krimpen aan den IJssel was kennelijk goed bevriend met actrice Gina Lollobrigida, want zij introduceerde hem als degene die in 2 minuten een rij van 500 kaarsen kon uitblazen. Met de blaastechniek zat het wel snor, want Renes speelde tuba in het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

20.
Danny Verbaeten, 'de Bruce Lee van Turnhout'. Beroepsmilitair en karateka, Verbaeten wist zeker dat hij in 27,6 minuten - sneller dan de toenmalige wereldkampioen karate Dudley Josepa - 100 stenen met zijn hand, voet of hoofd kon doorslaan.

21.
Als je een videoband afspeelt - dat deed men destijds nog - doet het geluid de zogenaamde VU-meter op de recorder uitslaan. De Duitsers Markus Kaup en Werner Heppe dachten dat zij aan het uitslaan van die meter honderd verschillende liedjes van elkaar konden onderscheiden.
Ze kregen 150 seconden voor vijf liedjes, waaronder Andre van Duins 'Er staat een paard in de gang'.

22.
Fysiotherapeut Wim Snellenberg uit Enschede vond zichzelf zo'n vakman dat als hij geblinddoekt iemands rug zou voelen, hij die rug uit een grotere groep ruggen kon terugvinden. Het team van Wedden dat...? reed 17 studentes op massagetafels de studio in. Snellenberg kreeg 3 minuten.

De antwoorden:
1. JA 2. JA 3. JA 4. JA 5. JA 6. NEE 7. JA 8. JA 9. JA 10. JA 11. NEE 12. JA 13. JA 14. JA 15. NEE 16. JA 17. JA 18. JA 19. JA 20. NEE 21. JA 22. JA
Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]