Dagblad De Pers, 12-05-2009, door Marcel Hulspas 27 mei 2009

Psychologie | Dure beslissingen

Eerst een nachtje slapen is wel degelijk nuttig

Zodra we voor ingewikkelde keuzes staan, is de impulsieve beslissing zeker niet de beste.

Bij belangrijke financiële beslissingen gaan we niet graag over een nacht ijs. We willen er nog een nachtje over slapen. Maar helpt dat? Levert wachten een betere beslissing op?
    Davy Lerouge van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de Universiteit van Tilburg, toonde door middel van een aantal experimenten aan dat het inderdaad beter kan zijn om je aandacht even af te laten leiden.
    Zijn proefpersonen konden kiezen uit verschillende camera’s, allemaal voorzien van al dan niet nuttige technische snufjes. Een aantal werd gevraagd direct te zeggen welke camera de voorkeur had; anderen werden gedurende enkele minuten afgeleid – en zij waren daarna beter in staat de goede van de minder aantrekkelijke alternatieven te onderscheiden. Beter dan deelnemers die de producten onmiddellijk beoordeelden, en beter dan degenen die heel hard over de producten nadachten. Lerouge stelde ook vast dat afleiding vooral goed werkt bij mensen die de neiging hebben om de zaken zwart-wit voor te stellen.


Naar Psychologische krachten, intuďtie  , Psychologische krachten  , Psychologie
lijst
, Psychologie overzicht , of site home .

 

[an error occurred while processing this directive]