De Volkskrant, 12-10-2013. 13 okt.2013

In onderzoek week 41

BOTONTKALKING
Extra vitamine zinloos
Vitamine-D-supplementen helpen bij gezonde mensen niet om botontkalking tegen te gaan. Dat concluderen artsen uit Nieuw-Zeeland in The Lancet na een analyse van de beste onderzoeken. Daarin werden bij elkaar ruim 4.000 gezonde volwassenen (gemiddelde leeftijd 59 jaar) gevolgd die twee jaar lang vitamine D gebruikten. Dat had geen effect op hun botdichtheid. Gezonde ouderen denken vaak dat ze met extra vitamine dreigende botontkalking kunnen tegengaan, maar voor die aanname bestaat geen wetenschappelijke basis, aldus de onderzoekers. Als mensen genoeg calcium binnenkrijgen en voldoende vitamine D aanmaken, hebben supplementen geen nut.

PLANEETWETENSCHAP
Diamanten op jupiter
Het regent misschien diamanten op gasreuzen als Jupiter en Saturnus. Dat stellen althans Amerikaanse astronomen, die hun berekeningen deze week ontvouwden op een congres. Door de extreme hitte en druk zou vrijkomende koolstof hoog in de dampkring van de planeten tot diamant worden geperst. Na een val door de buitenlagen van de planeet zouden die weer smelten. Al langer is er debat onder astronomen of er diamanten voorkomen op Uranus en Neptunus, eveneens grote planeten met een immense zwaartekracht.

KOSMOLOGIE
Planck gaat uit
Hij maakte veruit de beste babyfoto van het heelal en nu wordt hij uitgezet; de missie van ESA's Planck-satelliet is ten einde. De afbeelding van kosmische microgolfstraling die eerder dit jaar werd vrijgegeven is tientallen malen gedetailleerder dan eerdere stralingskaarten van het vroege heelal. Te zien is het universum, 380 duizend jaar na de oerknal - een oogwenk in heelaltermen. De Planck-telescoop werd in 2009 gelanceerd.

EXOPLANEET
Tweeling aarde kapot
Britse astrofysici denken rond de witte dwergster GD61 op 170 lichtjaar afstand de resten te zien van een ontplofte planeet die wel wat van de aarde kan hebben gehad (Science). In het puin rond het sterretje zit zoveel zuurstof dat het vermoedelijk komt van een vast, steenachtig lichaam met misschien wel een kwart water. Uit berekeningen blijkt dat het gevonden water van een planeetje kan komen van minimaal 90 kilometer diameter. GD61 was tot 200 miljoen jaar geleden een zonachtige ster met planeten, die daarna ontplofte en de resterende planeten vermaalde.


Lichaamstaal
Oneerlijke houding


De houding die mensen aannemen, bepaalt in hoeverre ze oneerlijke handelingen verrichten, stellen onderzoekers van het Amerikaanse technologie-instituut MIT. Mensen die ertoe werden aangezet om zich breed te maken, stalen in experimenten eerder geld, begingen eerder verkeersovertredingen en fraudeerden sneller bij een toets. De onderzoekers denken dat de gedragsverandering komt doordat een brede lichaamshouding een gevoel van macht geeft.Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of  site home .
 

[an error occurred while processing this directive]