Dagblad De Pers, 08-10-2007, door Ana Karadarevic 14 okt.2007

Neuropsychiatrie | Hersenen van de vrouw ontrafelt

Uniseks hersenen bestaan niet

Vrouwen gedragen zich anders dan mannen door de grote invloed van hormonen op de vrouwenhersenen. Dit blijkt uit het zojuist verschenen boek De vrouwelijke hersenen van de Amerikaanse neuropsychiater Louann Brizendine.


I think of a man, and I take away reason and accountability. De door Jack Nicholson gespeelde hoofdpersoon verklaart in de film As good as it gets hoe hij het voor elkaar krijgt zo goed over vrouwen te schrijven. Het lijkt een postmoderne samenvatting van het bijbelse verhaal waarin. de vrouw uit de rib van de man komt.
    De wetenschap werpt een interessant licht op dit verhaal. Feit is namelijk dat voor de geboorte mannen vrouwenhersenen hebben. Totdat ze acht weken oud zijn, zijn alle foetushersenen vrouwelijk. Dan overspoelt een enorme golf testosteron het mannelijke brein en schakelt een aantal cellen in de communicatiecentra uit en voegt cellen toe aan de geslachtsdrift- en agressiecentra. Ziedaar het ontstaan van mannen en vrouwen.
    De verschillen in gedrag tussen de seksen en welke rol de hersenen daarin spelen, legt Louann Brizendine uit in haar boek dat vorige week in het Nederlands is verschenen. Een belangrijk verschil tussen mannen en vrouwen is de manier waarop zij communiceren. Vrouwen pikken veel meer non-verbale signalen op dan mannen. 'Over het algemeen interpreteren vrouwen gezichtsuitdrukkingen beter dan mannen', zegt Brizendine.
    Verder zijn vrouwen beter in het uiten van hun gevoelens en in het onthouden van de bijzonderheden van emotionele gebeurtenissen. Dat komt omdat de hersencentra voor taal en horen en die voor taal en herinnering bij vrouwen groter zijn dan bij mannen. Bij mannen zijn de hersencentra voor daadkracht en agressie groteren mannen hebben 2,5 keer meer ruimte tot hun beschikking in dat deel van de hersenen dat zich met geslachtsdrift bezighoudt. Als gevolg van dit laatste denkt een man op een willekeurige dag veel vaker aan seks dan een vrouw.

Mannen makkelijker verliefd
Mannen worden makkelijker op het eerste gezicht verliefd dan vrouwen, volgens Brizendine.. Zij vermoedt dat dat te verklaren is door het feit dat de hersenen van verliefde mannen actiever zijn in die gebieden die verwerken wat mannen zien. In de hersenen van verliefde vrouwen gebeun juist van alles waardoor zij waakzaam zijn. Daardoor geven vrouwen later dan mannen toe dat ze verliefd zijn.
    Ook verliefdheid is een gevolg van processen in de hersenen. Vrouwen vallen heus wel op knappe mannen', zegt Brizendine, 'Maar zij moeten ook aan andere dingen denken, zoals de vraag of de man een goede vader zal zijn voor haar toekomstige kinderen: Als de potentiŽle partner voldoet aan bepaalde voorwaarden krijgt de vrouw een overrompelende duizelingwekkende chemische optater, in de woorden van Brizendine.
    Verliefde vrouwen krijgen van hun hersenen een shot testosteron, waardoor ze zin in seks krijgen. Ook wanneer een vrouw niet verliefd is, hebben hormonen een grote invloed op haar hersenen. Soms zodanig dat zij zich volgens mannen onlogisch en onbegrijpelijk gedragen. In de door haar geleide psychiatrische kliniek voor vrouwen in San Francisco behandelde Brizendine patiŽntes die zodanig leden aan het extreem 'premenstrueel hersensyndroom' dat ze geen gesprek konden voeren zonder in tranen uit te barsten.
    Hormonen, met name de toe- dan wel afname van oestrogeen, blijven de vrouwelijke hersenen een leven lang beÔnvloeden. Door hormonen hecht een vrouw zich aan haar kind en wil ze het beschermen en ervoor zorgen. De afname van testosteron na de menopauze leidt ertoe dat vrouwen minder verzorgend worden. De persoonlijkheid van vrouwen verandert zo ingrijpend dat vijftigplussers relatief vaker scheiden.

Minder vrouwelijke ingenieurs
Als feministische studente aan de voor Amerikaanse begrippen linkse Berkeley universiteit geloofde Brizendine in het bestaan van uniseks hersenen. 'Wetenschappelijke kennis en levenservaring hebben mij van het tegendeel overtuigd.' Brizendine heeft haar boek geschreven om het begrip van vrouwen voor de invloed van hersenen te vergroten, zodat ze op elke leeftijd op hun best kunnen zijn. Belangrijk om te weten is dat vrouwen en mannen van elkaar verschillen. Dit leidt ertoe dat er minder vrouwelijke dan mannelijke ingenieurs zijn. Beide seksen hebben volgens de neuropsychiater bijvoorbeeld evenveel aanleg voor wiskunde. Toch zijn er veel meer mannelijke dan vrouwelijke ingenieurs.
    De vrouwelijke hersenen vragen volgens Brizendine nu eenmaal, onder invloed van hormonen, om contacten en communicatie. Daarom wikkelde de drieŽnhalf jaar oude dochter van een patiŽnte haar brandweerauto in een deken, wiegde het speelgoed heen en weer en zei: 'Maak je maar geen zorgen, autootje, het komt allemaal in orde:
    Vrouwen hebben zich, dankzij hun vermogen om goed met veranderingen te kunnen omgaan, aangepast aan de mannenwereld. Brizendine hoopt dat door haar boek te lezen mannen zich gaan aanpassen aan 'onze wereld'. Haar missie is nog niet ten einde. Op dit moment werkt Brizendine namelijk aan haar volgende boek: The male brain.
 

Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]