De Volkskrant, 01-05-2009, door Mirjam Sch÷ttelndreier 2 mei 2009

Jongens zijn en blijven jongens

Als jongens nog gewoon op straat voetballen en lekker zitten te gamen met vrienden, passen meisjes al op bij de buren. Gaan jongens dan toch als bijbaantje kranten rondbrengen dan zijn de meisjes al volleerde opvoedsters die tranen drogen, luiers verschonen en eten klaarmaken voor kleine kinderen. Handig, sociaal en vriendelijk, dat zijn ze al op hun 13de, 14de, 15de. Niet dat de jongens onaardig zijn, maar ze proppen een krant door de bus en zijn een uur later klaar.
   Een clichÚbeeld? Nou en of.
   Maar het wordt nog door onderzoek bevestigd ook: meisjes zijn vroeger stabiele, aardige, zeg maar volwassen persoonlijkheden dan jongens. Op hun 17de is het zo'n beetje gebeurd met de dames. Zij zijn al helemaal klaar voor een baan en een heuse relatie, terwijl de jongens nog eh ja, liever gamen en wat los-vast rondhangen. Dat sociaal vaardige, wat een volwassen mens moet hebben om in de maatschappij mee te komen, komt later: als ze ongeveer 19 zijn.
    Dat blijkt uit jarenlang onderzoek dat de Universiteit Utrecht heeft verricht onder tieners.
    Onderzoeker Theo Klimstra: 'Dat het een open deur is dat we hebben ontdekt dat meisjes eerder volwassen zijn dan jongens, kunnen we niet ontkennen. Maar toch was het nog nooit echt onderzocht. Dat hebben wij nu gedaan, door groepen van jongens en meisjes van 12 tot 16 en van 16 tot 20 vragenlijsten te laten invullen. Het leuke is dat de jongeren nu met hun eigen antwoorden bevestigen wat we uit hersenonderzoek al weten.'
    De onderzoekers zelf waren wel verbaasd dat de persoonlijkheid van jongeren zich nog zo ontwikkelt, en in een bepaalde levensfase zelfs heel snel. 'Het idee was toch dat het karakter al heel vroeg in de persoon lag opgeslagen en weinig te be´nvloeden was', aldus Klimstra. Maar een botte 12-jarige kan opeens omslaan in een zeer charmante 13-jarige. Wie op zijn 19de nog steeds bot is, hoeft niet meer te rekenen op een ingrijpende persoonlijkheidsverandering. 'Het be´nvloeden van de persoonlijkheid kan het beste in de vroege puberteit gebeuren.'
    Maar even eerlijk: wie durft jongens van 13 jaar voor hun snellere sociale vorming te laten oppassen bij de buren? Een enkeling. Naar maar waar,.uit dit onderzoek doemt opnieuw een beeld op dat in meisjes hulpvaardige verpleegsters huizen en in jongens onaangepaste maar o zo briljante dokters.
    Klimstra kan het niet ontkennen. 'Het is wel een beetje zo.'


Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]