De Volkskrant, 12-12-2015, van verslaggeefster Nadia Ezzeroili 2 mei 2008

Oververhitting kan sterfgevallen verklaren

Niet de nekklem blijkt fataal bij politiegeweld, maar oververhitting

Tussentitel: Duijst concludeert dat de politie het gevecht niet aan moet gaan

De nekklem is zelden de oorzaak van overlijden bij aanhoudingen met fysiek geweld. Dat zegt Wilma Duijst, voorzitter van het Forensisch Medisch Genootschap, zaterdag in het radioprogramma Argos naar aanleiding van haar onderzoek naar sterfgevallen na politiegeweld.

Voor het onderzoek kreeg Duijst volledige inzage in dossiers van de Rijksrecherche uit de periode 2005-2012. In die periode kwamen 24 arrestanten om bij aanhoudingen waarbij fysiek geweld werd toegepast. Daarvan stierf één persoon door verstikking na toepassing van de nekklem. De rest overleed aan de gevolgen van intoxicatie, hartfalen en een hersenvliesontsteking. In tien gevallen is de doodsoorzaak niet gevonden bij sectie.

Duijst ziet 'opvallende' overeenkomsten tussen de 24 onderzochte sterfgevallen: alle arrestanten hadden overgewicht en in alle gevallen gingen ze door het lint en vond er vlak voor het overlijden een worsteling plaats.

Mensen met overgewicht hebben bij een worsteling meer kans op oververhitting van het lichaam, zegt Duijst. Oververhitting kan daarnaast ook ontstaan door een combinatie van drank of drugs en worstelen. Volgens de onderzoekster kan de oververhitting een verklaring zijn voor de dood van de arrestanten. Daarom zou de politie het gevecht niet aan moeten gaan, concludeert Duijst.

Sinds de dood van Mitchell Henriquez is het gebruik van de nekklem omstreden. De 42-jarige Arubaan werd afgelopen zomer tijdens een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark door middel van geweld en een nekklem overmeesterd. Naar aanleiding van zijn dood gaf minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zijn inspectie de opdracht om het gebruik van de nekklem te onderzoeken.

Duijst is kritisch over het onderzoek van de inspectie Veiligheid en Justitie. Volgens Duijst 'los je het probleem niet op als je je alleen richt op de aanhoudingen waarbij een nekklem is gebruikt'. De inspectie zou in haar ogen het onderzoek moeten verbreden naar alle mensen die overleden zijn bij een aanhouding met fysiek geweld.
Web:
Nekklem zelden oorzaak van overlijden bij aanhoudingen
TT:
Volgens Duijst 'los je het probleem niet op als je je alleen richt op de aanhoudingen waarbij een nekklem is gebruikt'Red.: Laat de dikke negers maar lopn ...Naar Allochtone integriteit, PvdA, Arib  , Allochtone integriteit, PvdA  , Allochtone integriteit  , Allochtonen lijst  , Allochtonen overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]