Psychologische reactie

Uit een interview met moeder en dochter Perizonius over hun verleden in de Bhagwan beweging (de Volkskrant Magazine, 13-11-2004).

Haar moeder kwam er langzaam maar zeker achter dat ze een individualist pur sang was, niet geschikt om in een commune te leven.

Geleidelijk aan veranderde haar [dochter] garderobe; Baghwan-volgelingen droegen alleen rood. … De kleur rood draagt ze nooit meer.

Terug in de gewone wereld, op een flatje in Amsterdam Zuidoost, had Maroesja [dochter] het gevoel dat ze op de Zuidpool was beland. Wat waren de mensen geremd en emotieloos. Ze paste zich in overdreven mate aan: 'Anderen vonden me vaak afstandelijk.'

Na de commune wilde ze vooral één ding: gewoon worden. Heel lang was Perizonius [dochter] veel meer 'middle of the road' dan anderen van haar leeftijd.


IRP
: Dit zijn drie duidelijke voorbeelden van psychologische reactie: Het gaan in een beweging als de Baghwan is natuurlijk een reactie op, in de vorm van een compensatie, van die te sterke individualistische neiging. De laatste twee voorbeelden toont hetzelfde plus iets extra: heel vaak leidt de reactie tot overcompensatie


Terug Naar Psychologische krachten , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of naar site home .
 

 

[an error occurred while processing this directive]