De Volkskrant, 06-03-2013, van verslaggeefster Ana van Es 8 mrt.2013

Asielzoeker krijgt 28 jaar voor dubbele moord Baflo

Alasam S., de uitgeprocedeerde asielzoeker die twee jaar geleden in het Groningse dorp Baflo zijn vriendin en een motoragent doodde, krijgt 28 jaar gevangenisstraf. Dat oordeelde de rechtbank Groningen maandag. Tegen S. was levenslang geŽist.


Tussentitel: Doelgericht en adequaat ging S. bij de moorden te werk - Rechters van de rechtbank Groningen

De 27-jarige S. veroorzaakte op 13 april 2011 een geweldsdrama in het Groningse Baflo. Hij sloeg vriendin Renske Hekman (29) dood met een brandblusser en vermoordde even later motoragent Dick Haveman (45) met diens eigen dienstpistool. Vervolgens opende hij het vuur op twee voorbijgangers, bedreigde drie agenten die hem wilden inrekenen en mishandelde een van hen.

Levenslange gevangenisstraf, zoals de officier van justitie had geŽist, vindt de rechtbank 'voor deze verdachte een te zware straf'. De rechtbank erkent dat er sprake is van zeer ernstige delicten', maar levenslang moet worden gereserveerd voor nog zwaardere gevallen, omdat die straf in het Nederlandse stelsel geen enkel uitzicht meer biedt op terugkeer in de samenleving. Daarbij wegen de rechters mee dat S. nooit eerder voor een geweldsmisdrijf is veroordeeld.

Volgens de rechters is S. volledig toerekeningsvatbaar. Tijdens het proces verschilden deskundigen hierover van mening. Volgens eigen zeggen was S. tijdens de moorden in de war. Een dag eerder had de asielzoeker uit Benin gehoord dat hij niet in Nederland mag blijven. Hij meldde zich daarna bij de ggz-kliniek waar hij al jaren onder behandeling was. Zijn psychiater adviseerde om de dosering van het antidepressivum dat hij aan het afbouwen was, paroxetine, te verhogen. Paroxetine kan in zeer zeldzame gevallen leiden tot agressieve uitbarstingen.

De rechtbank stelt echter dat zij geen rekening kan houden met de 'theoretisch mogelijke gevolgen' van paroxetinegebruik. Hoewel S. zich op de dag van de moorden anders gedroeg dan anders, duidt dit 'niet eenduidig op een psychotisch toestandsbeeld.' S. is tot kort voor de moord weliswaar langdurig behandeld met medicijnen tegen psychosen, maar volgens de rechtbank bewijst dit niet dat hij ooit daadwerkelijk aan psychosen heeft geleden.

Bij de moorden ging S. zo 'doelgericht en adequaat' te werk dat hij volgens de rechters wist waar hij mee bezig was. Zo sloeg hij Renske maar liefst negen keer met een zware brandblusser, terwijl hem al bij de eerste keer duidelijk had kunnen zijn dat hij haar tot bloedens toe verwondde. Ook schoot hij gericht op agent Haveman, volgens de rechtbank opnieuw een bewijs dat hij de gevolgen van zijn handelen kon overzien.

Omdat S. ongewenst vreemdeling is, moet hij zijn straf in beginsel tot op de laatste dag uitzitten, zegt zijn advocaat Mathieu van der Linde. 'Ongewenste vreemdelingen komen niet in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidsstelling. Soms worden ze eerder uitgezet, maar dat kan bij S. lastig worden: Benin wil hem niet hebben.' De advocaat beraadt zich nog op hoger beroep.


 


Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]