De Volkskrant, 31-08-2012, van verslaggever Tonie Mudde 2 sep.2012

Het slapende brein geeft voorrang aan de belangrijke herinneringen

Tussentitel: Je kunt je brein dicteren wat het tijdens de slaap echt moet onthouden

Mensen kunnen zelf sturen welke ervaringen het beste worden opgeslagen tijdens de slaap. Dit blijkt uit een experiment van het UMC St Radboud en het Donders Instituut in Nijmegen.

'Lang werd gedacht dat tijdens de slaap een algemene consolidatie van herinneringen plaatsvond', zegt Guillén Fernández van het Donders Instituut en co-auteur van de studie. 'Maar het brein werkt tijdens de slaap juist heel actief en selectief.'

De Nijmeegse proefpersonen speelden een soort Memory. Opdracht: onthoud de locatie van alle plaatjes van gebouwen en meubels. Direct nadat de plaatjes verdwenen waren, kregen deelnemers te horen dat slechts één categorie relevant was. Ze konden bijvoorbeeld geld verdienen met het juist raden van gebouwen.

De ene helft van de proefpersonen zag de plaatjes 's ochtends, en werd getest na een normale werkdag. De andere helft zag de plaatjes 's avonds, en deed de test de volgende ochtend. In beide gevallen zat er 14 uur tussen.

Proefpersonen die hadden geslapen, wisten de relevante informatie beter te reproduceren dan de irrelevante informatie. De extra beloning die in het vooruitzicht was gesteld, had er blijkbaar voor gezorgd dat de belangrijkste herinneringen het beste werden opgeslagen. Zonder nachtrust treedt zo'n voorkeursbehandeling van het brein niet op; de slaap lijkt hiervoor dus cruciaal te zijn.

Volgens de hoogleraar cognitieve neurowetenschappen is dit het eerste bewijs dat je zelfs na het dichtslaan van een leerboek nog tegen jezelf kunt zeggen 'onthoud vooral die informatie', en dat de slaap ervoor zorgt dat dit vervolgens gebeurt.

Ook Ysbrand van der Werf, slaapexpert bij het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen en niet betrokken bij de Nijmeegse studie, is enthousiast over de resultaten. 'Dat je het slapende brein zelf op zo'n directe manier kunt aansturen, was niet eerder aangetoond.'

Hij hoopt op vervolgonderzoeken, onder meer met extra proefpersonen. 'In het huidige experiment is het theoretisch nog mogelijk dat avondleerders beter prioriteiten kunnen aanwijzen in hun geheugen dan ochtendleerders, los van de slaap.'
 


Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]