VARA TV Magazine, nr. 12-2007, door Roger Highfield (The Daily Telegraph) 1 apr.2007

Big, Mister Big

Sean Connery komt qua uiterlijk het dichtst in de buurt bij de James Bond die lan Flemming in gedachten had. Althans, volgens Britse psychologen.

Slecht nieuws voor Daniel Craig: de ideale James Bond heeft meer weg van Sean Connery, volgens een computerstudie van een team van psychologen. Om te zien wie schrijver lan Fleming bij zijn held voor ogen had, gebruikten professor Rob Jenkins van de Universiteit van Glasgow en professor Richard Wiseman de Universiteit van Hertfordshire een techniek die 'prototyping' wordt genoemd. De meeste mensen zijn heel slecht in het beschrijyen van gezichten, maar ze kunnen wet een foto kiezen die past bij het gezicht dat ze zoeken. Onderzoek heeft aangetoond dat verschillende foto's samen dan een accuraat beeld vormen van de gezochte persoon. De techniek wordt al toegepast bij getuigenverhoren, maar is nu voor het eerst gebruikt bij het zoeken naar een fictief persoon en zou in de toekomst ook voor gewenste profielen of relatiesites worden ingezet.
    In 1961 maakte Ian Fleming een lijst van Hollywood-acteurs die volgens hem de juiste gezichtskarakteristieken hadden voor de rol van Bond. Professor Jenkins verzamelde foto's van die acteurs - Cary Grant, David Niven, James Mason, Patrick McGoohan, Rex Harrison, Richard Burton en Stewart Granger - en gebruikte de prototyping software om er een gezicht van te maken. Volgens zijn collega, professor Wiseman lijkt het resultaat, 'een fris, klassiek aandoend gezicht', meer op Sean Connery dan op Daniel Craig. Wij zeggen: Sean Connery? Sex & the city's Mr. Big! De bijeenkomst waarop de wetenschappers hun vondst toelichtten was - vrij geestig - getiteld 'The scientist who loved me'. Kijk, dan verdien je ook wat publiciteit.
 Constructie van het gezicht van de perfecte  
 James Bond door professor Richard 
 Wiseman
 Mr.Big


Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , Algemeen overzicht  , of site home .