De Volkskrant, 21-07-2005.

Sekte van de heilige theepot onder vuur

In MaleisiŽ zijn 58 volgelingen gearresteerd van een sekte die een reusachtige theepot aanbidt.
De 65-jarige sekteleider, Ayah Pin, is niet opgepakt. Hij is vermoedelijk ondergedoken nadat een dertigtal mannen in Arabische kledij zijn theepot, een roze bouwwerk ter hoogte van twee verdiepingen, maandag hadden bekogeld met molotovcocktails.
    Voor de sekteleden symboliseert de theepot het schenken van zegeningen voor de mensheid. Ook uit het buitenland kruipen zieken om genezing te vinden onder de deksel.
Sekteleider Ayah Pin verklaarde voor zijn verdwijning 's avonds de dromen van de toegestroomde gelovigen, gezeten op een groot rond bed van bamboe en koelte toegewuifd door twee jonge meisjes.
    De sekte is al bijna tien jaar gevestigd in het noordoosten van MaleisiŽ. Daar wonen veel streng gelovige moslims die afvalligheid van de islam als een zware zonde beschouwen. Toch hebben de plaatselijke autoriteiten pas vorige maand ingegrepen. De theepot moet nu worden afgebroken, omdat hij zonder vergunning zou zijn gebouwd op grond die is bestemd voor de landbouw. Ook een reusachtige kruik met 'heilig' water moet verdwijnen.
    De oudste van Ayah Fins vier vrouwen weigerde gehoor te geven aan dit bevel, omdat de theepot oorspronkelijk in een goddelijke droom aan haar man zou zijn verschenen. Na haar tweede weigering volgde de poging tot brandstichting. De theepot heeft die aanval goed doorstaan.


Terug naar Religieuze conflicten , Psychologie lijst , HiŽrarchie psychologie , of naar site home .

[an error occurred while processing this directive]