De Volkskrant, 20-04-2012, van correspondent Merlijn Schoonenboom 22 apr.2012

Duitsland koploper aantal athe´sten

Ook al wordt Duitsland geregeerd door een gelovige domineesdochter uit de voormalige DDR (Angela Merkel), en ook al is de nieuwe president van het land een Oost-Duitse dominee (Joachim Gauck), volgens een nieuwe studie blijken in het oosten van Duitsland de meeste athe´sten ter wereld te wonen.
    Ruim 59 procent van de Oost-Duitsers zegt nooit in God te hebben geloofd, tegenover 13 procent die zegt dat altijd te hebben gedaan. Het hoogste aantal gelovigen bevindt zich volgens de studie in de Filipijnen met 94 procent. Nederland neemt met 39.8 procent overtuigde gelovigen en een kwart niet-gelovigen een middenpositie in.
    De studie Belief About God Across Time and Countries van de Universiteit van Chicago verklaart de sterke ongelovigheid van de Oost-Duitsers uit het communistische DDR-verleden. Religie werd officieel in het oostblok ontmoedigd. Polen is hierop een uitzondering, omdat het een sterke katholieke traditie heeft.
    Het socialistische verleden kan ook het zeer opvallende verschil tussen geloof in Oost- en West-Duitsland verklaren. Het aantal gelovigen in West-Duitsland is met 54,2 procent bovengemiddeld; slechts 9,2 procent van de West-Duitsers zegt nooit in God te hebben geloofd.
    De wetenschappers van het NORC-instituut hebben voor de studie gegevens uit dertig, vooral christelijke landen verzameld. Over het algemeen is het geloof wereldwijd enigszins aan het teruglopen. Van een sterke secularisatie kan echter niet gesproken worden. Daarvoor zijn de verschillen te groot.Naar Religie, nut , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home . 
 

[an error occurred while processing this directive]