De Volkskrant, 14-03-2008, door Leo Kwarten 21 mrt.2008

Trotse bedoe´en vocht voor zijn ene Allah

In de vroege ochtend van 20 november 1979 werd de grootste angst van het Saoedische koningshuis bewaarheid. Zwaarbewapende religieuze fanaten maakten zich meester van de heiligste plaats van de islam, de Grote Moskee in Mekka die de Ka'aba omvat, de zwarte kubus waarnaar dagelijks miljoenen moslims zich richten tijdens het gebed.
    De bezetting bracht niet alleen enorme schade toe aan de moskee en het imago van de koning als beschermer van de heilige steden, maar was tevens een frontale aanval op het religieuze fundament van de Saoedische staat. Zoals de rebellenleider, Juhayman Al-Uteibi, schamperde: 'Dit land noemt zich de staat van de Ene God'. Maar, zo voegde hij daar aan toe, de 'verering van de riyal' had God uit de harten van de Saoediers verdreven.
    De figuur Juhayman heeft me altijd mateloos ge´ntrigeerd. De enige foto die indertijd van hem gepubliceerd werd, was genomen vlak na zijn arrestatie. Daarop was een woeste kop te zien, een soort Charles Manson, met vuurkolen als ogen, omkranst met lang zwart haar en een baard die plakkerig is van het bloed en het vuil na twee weken strijd met de Saoedische veiligheidstroepen.
    Juhayman en zijn volgelingen hadden zich verschanst in de onderaardse crypten van de moskee en vochten als leeuwen. Maar wie Juhayman was en wat hem bewoog, werd nooit duidelijk. Begin 1980 werd hij onthoofd.
    De grote verdienste van Yaroslav Trofimov, correspondent van The Wall Street Journal, is dat hij Juhayman een gezicht heeft gegeven. Voor Het Beleg van Mekka reisde hij naar Saoedi-ArabiŰ en sprak er met voormalige volgelingen van de man die meende dat de wereld aan de rand stond van een apocalyptische botsing tussen goed en kwaad. Juhayman was geen gek, zoals vaak wordt beweerd. Trifomov beschrijft een trotse, diepgelovige bedoeien die grote aantrekkingskracht had op jonge moslims. Zelfs nu nog: Juhaymans naam werd in 2005 nog gebruikt als de nom de guerre van een zelfmoordterrorist in Bagdad.
    Trofimov slecht ook de mythe dat Franse commando's de Grote Moskee in Mekka zouden hebben ontzet. De Fransen - het waren er maar drie - leverden het CB-gas waarmee de rebellen werden uitgerookt. In een hotel buiten Mekka wachtten ze af hoe de strijd zou verlopen. De SaoediŰrs hebben nooit de moeite genomen hen in te lichten.

Het beleg van Mekka,  Yaroslav Trifomov. Vertaald door Robert Vernooy. 352 pagina's; Contact;, Ç 24.90; ISBN 9789025424718


Naar Religie, slechtheid , Religie, nut , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]